"KVM heeft maar één punt nodig, maar dat moeten ze natuurlijk wel gaan halen"

6 maart 2017
Op de laatste speeldag van de reguliere competitie zijn er nog twee tickets te verdelen voor Play-off I. Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de strijd.

Bewondering voor KV Mechelen

KV Mechelen versloeg Anderlecht, maar de harde realiteit is dat het nog helemaal fout kan gaan. KVM heeft maar één puntje nodig, maar dat moeten ze natuurlijk wel gaan halen in Gent.

Je kunt alleen maar bewondering hebben en luid applaudisseren voor de prestatie van KV Mechelen. Ze hebben de minste middelen en kwalitatief denk ik ook wel de minste kern van alle ploegen in de top 9. Maar ze zijn er nog en ze hebben toch maar Anderlecht geklopt.

Een straffe prestatie, op zijn Mechels, zoals we dat de voorbije maanden hebben leren kennen: overgave, collectiviteit, mentaliteit en af en toe ook wel een beetje klasse. Zoals Croizet met twee klasseflitsen, maar ook Rits was er natuurlijk weer, net als de goeie ouwe Tim Matthys.

Vergeet ook niet dat de aanval van KV Mechelen onthoofd was zonder Kolovos en Verdier. Voor KVM is dat een zware aderlating, die hebben niet nog vier van dat soort spitsen lopen.

Het was een fantastische avond en je wenst het publiek toe dat er zo nog vijf volgen in Play-off I, maar het wordt wel kantje boord. Toch denk ik dat KV Mechelen een puntje kan pakken in Gent. Dan zou ik niet achterover vallen van verbazing. Het is één puntje, maar wel een moeilijk. Het ligt voor het grijpen, maar KV Mechelen moet nog door een dikke glazen wand.

AA Gent heeft alle kaarten in handen

AA Gent heeft van de week terecht nog een keer geklaagd over het feit dat ze in bepaalde wedstrijden toch wel redelijk veel pech hebben dit seizoen. Maar de laatste weken valt dat toch redelijk goed mee voor Gent. In Londen hebben ze toch een beetje geluk gehad en in Beveren was het niveau toch ook bedenkelijk.

Hein Vanhaezebrouck was ook niet tevreden. Het is helemaal niet het AA Gent zoals we dat de voorbije jaren hebben leren kennen en appreciëren. Buitenshuis blijft Gent een zorgenkind.

Zaterdag waren Neto, Milicevic, Simon en Asare er niet bij, dat scheelt natuurlijk wel een slok op de borrel. Ze zijn gered door het torinstinct van Perbet. Dat was een zeer goeie keuze van Vanhaezebrouck. Perbet is iemand die van "bijna weg" de held geworden is. In Londen, en zaterdag ook in Beveren.

En zo zit Gent misschien toch in poleposition. Thuis kunnen ze altijd wat meer. Dan zijn ze sterker en hebben ze meer zelfvertrouwen, het publiek staat er ook achter.

Ondanks de achterstand in het klassement heeft Gent alle kaarten in handen, maar het belooft een zenuwslopende middag te worden. Voor een club met zoveel meer middelen, klasse, kwaliteit en keuzemogelijkheden dan KV Mechelen zou dat eigenlijk niet mogen.

Anderlecht speelde eigenlijk goed

Club Brugge en Anderlecht leden een nederlaag, maar dat verandert niks aan het feit dat het straks de enige twee titelkandidaten zullen zijn, of er zou toch nog redelijk wat moeten gebeuren.

Het verlies van Anderlecht was wel opmerkelijk, want paars-wit had toch al drie maanden (13 wedstrijden) niet meer verloren. Nochtans speelde Anderlecht eigenlijk een goeie wedstrijd. Het was 25 minuten baas tegen een KV Mechelen dat er niet aan te pas kwam.

Anderlecht werd twee keer genekt door een ingeving van Croizet om de wedstrijd te doen kantelen en ook nadien had het nog kansen. Ze hebben zich weer in de match geknokt en ze kwamen terug van een 2-0-achterstand.

Ze hebben al veel slechter gespeeld dan zaterdag in Mechelen en toch gewonnen. Maar het is wel een kostbaar verlies, want anders was Anderlecht nu leider. Het is toch belangrijk om als eerste aan Play-off I te beginnen.

Preud'homme ergerde zich blauw

Club Brugge was een ander verhaal. Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar uit de woorden van Michel Preud'homme leid ik af dat het een zeer slechte prestatie was van Club, zeker in het begin van de match.

Preud'homme zei dat Club er vijf of zes had kunnen binnenkrijgen tegen een heel goed RC Genk. Dat is toch het verhaal van al te vaak bij Club Brugge: ze beginnen niet scherp aan de wedstrijd.

Club telt nu al zeven nederlagen buitenshuis. Dat is toch heel erg veel. Het was een sombere avond, want ze zijn ook nog Diaby kwijtgeraakt. Die heeft dit seizoen nog geen bal goed geraakt, maar ik denk toch dat Club nog op hem rekende in een rol van een soort joker. Dat zal er dus niet van komen.

Het goeie nieuws voor Club Brugge is dat het leider gebleven is, maar ik had de indruk dat Preud'hommme zich blauw geërgerd heeft aan de mentaliteit. Dat is al al te vaak zo geweest en dat is niet iets om licht over te gaan.

Bron: Sporza