"Alleen Anderlecht kan Anderlecht nog de titel kosten"

24 april 2017
Voetbalcommentator Peter Vandenbempt zat dit weekend op de eerste rij tijdens de topper tussen Anderlecht en Club Brugge. Hij zag een ongelooflijk sterke thuisploeg en een ontstellend zwak Club. "Dit was een vernedering voor de hele Brugse familie."

De belangrijkste conclusies van Vandenbempt

  • Een verbluffende totaalprestatie van Anderlecht, met Dendoncker en Tielemans als uitblinkers
  • Weiler heeft zijn ploeg fysiek ijzersterk gemaakt
  • Club Brugge is aan een historische pandoering ontsnapt
  • Geen verklaring voor de wanprestatie van Club
  • Gent mag alleen nog hopen op plaats twee
  • Anderlecht kan het alleen zichzelf nog moeilijk maken

"Een verbluffende totaalprestatie van Anderlecht"

Anderlecht deed het gisteren zoals Club Brugge vorig jaar in die memorabele titelwedstrijd, die het toen met 4-0 won van uitgerekend Anderlecht. Zo heeft Anderlecht nu met een voor de concurrentie ontmoedigende suprematie de titelstrijd naar zijn hand gezet. Het was een verbluffende totaalprestatie.

Eigenlijk heeft het deze week twee fantastische wedstrijden gespeeld en dat maakt de prestatie van gisteren nog straffer. De collectiviteit, de fysieke fitheid en de organisatie heb ik al vaak onderstreept bij Anderlecht, maar gisteren was ook het voetbal heel erg goed met snelle balcirculatie, goed positiespel, beweging, diepgang en tempo.

Het bruiste en het borrelde. Als Anderlecht een beetje beter afwerkt dan was het makkelijk 6-0 geworden. Dat jonge Belgen Tielemans en Dendoncker de uitblinkers waren, is extra goed nieuws. Anderlecht heeft laten zien waar het toe in staat is als alles in elkaar past. En het heeft zelfs de doelpunten van Teodorczyk niet meer nodig.

"Weiler heeft Anderlecht fysiek ijzersterk gemaakt"

Ik vind niet dat Weiler hiermee zijn gelijk bewezen heeft over die wissels tegen Manchester United. Ik was het in de eerste plaats niet eens met de analyse dat hij met die drie vroege wissels het wedstrijdverloop negatief beïnvloed heeft.

Hij heeft Anderlecht de kans op een historische kwalificatie niet ontnomen. Anderlecht was zijn greep op die wedstrijd al kwijt voor die wissels. De wissel van Hanni vond ik wel een beetje opvallend, maar met of zonder die drie spelers, Anderlecht werd gewoon logisch uitgeschakeld door een betere ploeg.

Maar het is aan de andere kant ook niet zo dat Anderlecht door die wissels in Manchester gisteren Club geklopt heeft. De absolute uitblinkers gisteren, zoals Tielemans en Dendoncker, die hadden donderdag net 120 minuten gelopen als gekken. Weiler heeft van dit Anderlecht gewoon een fysiek ijzersterke ploeg gemaakt, een machine. In vergelijking met de voorbije jaren is dat een gigantisch verschil.

"Ik vind geen verklaring voor de prestatie van Club Brugge"

Dit was een vernedering voor de hele Brugse familie: spelers, coach, supporters en bestuur. Het was onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Dat profspelers een wedstrijd, die vooraf toch ingeschat werd als de match van de laatste kans, op die manier spelen.

Club kwam overal tekort. Blijkbaar werd alles waar de spelers de hele week op getraind hadden, niet uitgevoerd. Alle duels werden verloren, er werd slecht verdedigd en slecht gevoetbald. Club Brugge is ontsnapt aan een historische pandoering.

En ik moet toegeven: een verklaring vind ik daar niet voor. Het zijn bijna allemaal dezelfde spelers die vorig jaar de Play-offs gedomineerd hebben. We hebben deze ploeg zelfs na Nieuwjaar nog een onstuitbare, geoliede machine genoemd. We hebben ons afgevraagd wie dat Club nog van de titel kon houden.

Daar schiet nu toch weinig van over. Ofwel hebben ze vorig jaar boven hun mogelijkheden gepresteerd en is de elastiek nu geknapt, ofwel kunnen ze het niet meer opbrengen. Of zit er sleet op de relatie met de coach? Ik weet het allemaal niet. Het wordt nog een maand hard werken voor Club in moeilijke omstandigheden. En dat voor plaats twee.

"Gent zal hoogstens voor plaats twee strijden"

Ook voor Gent lijkt de titeldroom weg. Ze droomden daar zeker. Stilletjes en stiekem. Maar de achterliggende berekening was dan wel dat Gent zelf zou winnen tegen KV Oostende en dat Anderlecht punten zou laten liggen tegen Club. Dat is nu omgekeerd. Anderlecht is nog verder uitgelopen.

Gent speelde tegen KVO best een goeie wedstrijd. Het had kunnen winnen. Met het niveau dat Gent haalt in Play-off I is weinig mis. Het is vooral door de prestatie van Anderlecht gisteren, door het zelfvertrouwen en de flow waar dat elftal nu inzit, dat Gent hoogstens voor plaats twee zal strijden.

Op basis van de prestaties van Gent en Club denk ik dat Gent daar wel favoriet voor is. Maar de titel? Neen, ik denk dat alleen Anderlecht Anderlecht nog van de titel kan houden.

Bron: Sporza