Vandenbempt: "Gent-Club was bij momenten een ordinaire schoppartij"

3 april 2017
De 1e speeldag van Play-off I leverde heel wat voer voor analyse op. "Voetbal mag best hard en intens zijn. Maar als het voetbal er onder verloren gaat, dan is er toch wat mis", vindt Peter Vandenbempt.
De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop
  • Club en Gent hebben geen excuses om er zo'n ordinaire schoppartij van te maken
  • Zonder zijn creatieve spelers heeft Club het al bij al nog goed gedaan
  • Logisch dat Gent zichzelf nog geen titelfavoriet noemt
  • Anderlecht won op de manier waarop het al zo vaak won dit seizoen

"Ongelofelijk dat er achteraf kritiek komt op Vertenten"

Ik weet wel dat Play-off I een verhevigde vorm van competitievoetbal is. Dat er veel spanning op zit en dat de belangen groot zijn. En er speelt sowieso al een historische rivaliteit tussen AA Gent en Club Brugge. Maar dan nog zijn al die redenen echt geen excuus vind ik voor wat bij momenten een ordinaire schoppartij was. Met niet enkel veel te veel overtredingen (vaak ook heel zware en gevaarlijke), maar ook voortdurend discussies.

Vanaf minuut 1 waren de intenties van beide teams duidelijk. Ze wilden er een fysieke slag van maken. Voetbal mag best hard en intens zijn. Maar als het voetbal zelf er onder verloren gaat, dan is er volgens mij toch wat mis.Ik vind het dan ook echt ongelofelijk dat er achteraf kritiek komt op ref Vertenten, die zich zogezegd te veel op de voorgrond heeft willen drummen. Behalve dat hij Poulain rood had moeten geven, heeft Vertenten het in die onmogelijke omstandigheden zeer behoorlijk gedaan.

"Al bij al heeft Club het nog goed gedaan"

Club Brugge probeerde die nederlaag achteraf nog te relativeren. Maar het is zoals Mannaert zegt: als je in de tweede helft zoveel kansen kan creëren op het veld van een rechtstreekse concurrent in Play-off I, dan moet je die match gewoon winnen. Maar we mogen niet vergeten dat Club het zonder zijn creatieve spelers moest doen: Izquierdo, Refaelov, Limbombe… Al vroeg viel dan ook nog Wesley uit, waardoor Preud’homme zijn plannen moest wijzigen.

Dan heeft Club het alles bij elkaar echt wel nog goed gedaan in de tweede helft. Met uiteindelijk vier grote kansen. Club was scherp, strijdvaardig en klaar voor Play-off I. Maar ze zullen vanmorgen met een stevige kater wakker geworden zijn.

"Logisch dat Gent zichzelf geen titelkandidaat noemt"

Dat het hoofddoel van Gent de 3e plaats blijft? Ik vind het logisch dat Gent na 1 zege niet zegt dat het een titelkandidaat is. Maar het heeft wel de match gewonnen die het moest winnen om eventueel straks nog mee te doen voor de prijzen. En het is zoals coach Vanhaezebrouck achteraf terecht en tevreden opmerkte: AA Gent heeft op karakter en strijdlust gewonnen, door een sterke collectiviteit.

Als Gent in de komende wedstrijden zijn goed voetbal weer kan spelen, dan ligt er toch weer een hoofdrol klaar voor Gent. Maar als het volgend weekend verliest in Anderlecht, dan is de titel verloren. Want dan is de kloof met Anderlecht 9 punten.

"Anderlecht is succesvol met weinig bekoorlijk voetbal"

Winnen op Zulte Waregem is sterk. Want thuis had Dury dit seizoen nog niet verloren. Het was wel een zege van Anderlecht die we dit seizoen al vaak hebben gezien: met weinig bekoorlijk voetbal en zonder overschot.Weiler vond dat Anderlecht voor de rust heel goed speelde. Maar dan bedoelt hij niet sprankelend voetbal, maar wel collectief sterk en perfect georganiseerd spelen.

Anderlecht voelt zich in zijn sas buitenshuis, in tegenstelling tot Club en Gent. Maar toen Zulte Waregem na de rust wakker werd, stond Anderlecht veel te veel in de eigen rechthoek te verdedigen. En Anderlecht vergat daarna ook te voetballen en had een paar keer geluk.

En dan is er vaak een klasseflits nodig. Deze keer kwam die van Tielemans (niet voor het eerst), maar die levenslijn heette ook al vaak Teodorczyk. Dus dit is de manier waarop Anderlecht het dit seizoen wil doen, in de filosofie van Weiler: hard werken voor een resultaat. En voorlopig is dat met succes.