Vandenbempt: "Gent sprintte goed, maar kwalificatie is niet meer dan normaal"

13 maart 2017
Peter Vandenbempt blikt na speeldag 30 terug op de ontknoping van de reguliere competitie. Hij heeft het onder andere over het play-offticket van Gent, de verschuiving aan de top en de degradatie van Westerlo.

Het eerste halfuur in Gent was nerveus van beide kanten, met matig voetbal en veel overtredingen. Nadien heeft Gent toch wel zijn klasse getoond, zowel collectief als individueel. Dan heeft Gent gewoon meer kwaliteit dan Mechelen. Een verdiende overwinning dus.

De top zes is voor Gent eigenlijk niet meer dan logisch, gezien het budget en de kwaliteiten van de ploeg. Met de rug tegen de muur heeft Gent het de voorbije weken wel echt goed gedaan.

Met veel geblesseerden heeft de club toch play-off I gehaald en er was ook nog het stuntwerk tegen Tottenham in de Europa League. Tegelijkertijd mogen we de kwalificatie van Gent op de laatste speeldag tegen Mechelen geen geweldige prestatie noemen.

De play-off I-plaats is voor Gent niet meer dan normaal, gezien hun budget en de kwaliteit van de ploeg. 

Wat ook zeer opvallend was: ineens spraken de coach en manager Louwagie over een overgangsjaar. Daar had ik nog niet over gehoord, al had Vanhaezebrouck wel gezegd dat hij aan een nieuwe ploeg moest bouwen. Als er een club is die in een overgangsjaar zit, is het Anderlecht wel. En daar moet de trainer gewoon kampioen spelen.

Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat Gent nu zeven punten minder heeft dan in zijn kampioenenjaar. Toen moest er een nieuwe ploeg gebouwd worden en was Vanhaezebrouck nieuw in Gent. Toen werd er in de winterstop geen 10 miljoen geïnvesteerd.

Zelfs vorig jaar had Gent 10 punten meer en dan hadden ze een zware, maar schitterende Champions League-campagne gespeeld.

Nog een keer: Gent heeft goed gesprint in moeilijke omstandigheden en verdient om in play-off I te zitten. Maar eigenlijk is die kwalificatie niet meer dan normaal, misschien zelfs het minimum.

Mechelen heeft met weinig middelen uitstekend werk geleverd

Het feit dat Club Brugge, dat al sinds nieuwjaar aan de leiding staat, nu een punt achter staat is te verwaarloosbaar, maar de tweede plaats komt toch aan in Brugge. Ook niet onbelangrijk is dat bij een gelijke stand in play-off I de plaats aan het einde van de reguliere competitie telt.

Wie eind november zei dat Anderlecht nu zo zou spelen, is een straffe ziener.

Bij club staat de barometer dus op slecht weer. Dat zag je aan Preud'homme zijn ontgoochelde reactie. Zijn ploeg speelde niet scherp genoeg. Dat is een oud zeer, maar nu speelt blauw-zwart ook zo thuis.

Verder zijn er ook nog de blessures: Izquierdo is 6 weken out en Limbombe en Diaby staan aan de kant. Ook van de vormcrisis van Refaelov word je niet bepaald vrolijk.

Bij Anderlecht merk je het omgekeerde: er heerst een goede sfeer en de resultaten zijn er, ook in Europa. Coach Weiler kent nauwelijks blessures en heeft veel wisselmogelijkheden. Wie eind november zei dat Anderlecht nu zo zou spelen, is een straffe ziener.

Bij Westerlo zijn ze misselijk over de manier waarop Moeskroen zich redde

Vorige week was Westerlo tot op een minuut voor het einde zeker van het behoud, maar gisteren waren ze kansloos. Dit was een contrast met de voorbije weken, toen Westerlo goed presteerde. Ook tegen de top zes deed de ploeg het goed, maar het had veel pech. Dat zie je altijd bij ploegen die degraderen.

Moeskroen pakt in zijn laatste twee wedstrijden zes op zes en daar zijn ze bij Westerlo misselijk van. Voorzitter Herman Wynants stelde vast dat Kortrijk tegen Charleroi knokt tot de laatste minuut; maar tegen Moeskroen niet meer. Hoe het zo is gekomen, weten we wel niet.