"Ik had gehoopt dit soort matchen niet meer te zien van de Belgen"

27 maart 2017
De Rode Duivels konden, zonder Kevin De Bruyne en Eden Hazard, niet schitteren tegen een stug Griekenland. Peter Vandenbempt trekt conclusies na het 1-1-gelijkspel. "De Belgen liepen zich blind vast op de Griekse muur. Zonder snelheid en zonder ideeën. Dat hebben we de afgelopen vier jaar al net iets te vaak gezien."

De analyse van Vandenbempt

  • Dit soort wedstrijden hebben we de afgelopen vier jaar al te vaak gezien.
  • Het slechte veld is maar een deel van de verklaring.
  • Het genie van Hazard en De Bruyne werd gemist, hun vervangers bleven onder hun niveau.
  • Door voor Fellaini te kiezen in plaats van Dembélé lever je voetballend vermogen in.
  • De Belgen moet nog altijd stappen zetten en dat begint nu toch lang te duren.

"Te veel spelers bleven onder hun niveau"

"De bondscoach had wel gelijk door te zeggen dat het veld een nadeel was. Dat hadden we na de bekerfinale ook al gezegd. Het lag er heel slecht bij en dat is doodzonde want België moet het net hebben van goed voetbal. Dat was heel moeilijk op dit veld."

"Het is dus zeker een excuus, maar het is ook maar een deel van de verklaring. Net zoals de afwezigheid van Kevin De Bruyne en Eden Hazard ook maar een deel van de verklaring is. Er waren te veel spelers, die eigenlijk de rol van de afwezigen moesten overnemen, die onder hun niveau bleven."

"Nainggolan begon goed, maar verdween dan uit de wedstrijd. Ook Dries Mertens kon zijn niveau van bij Napoli niet halen. En zo waren er nog wel een paar. Dat is de basis."

 

Dries Mertens

"Fellaini spaar je beter op voor het einde van de wedstrijd"

"Als je dan als bondscoach voor Fellaini kiest in plaats van Dembélé, dan kies je toch voor een bepaald soort voetbal. De voeten van Fellaini zijn niet echt geschikt om ruimte te creëren en om openingen te forceren wanneer er weinig ruimte is."

"Als je kiest voor Fellaini lever je in aan voetballend vermogen. Net dat waar de Duivels veel nood aan hadden. Toen Dembélé inviel, was er toch een periode waarin er iets beter werd gevoetbald. Dus ik zou zeggen: spaar Fellaini toch maar beter voor op het einde van een wedstrijd."

"Dit hebben we onder Marc Wilmots ook vaak gezien"

"Dit was het soort wedstrijd waarvan we er de voorbije vier jaar net iets te veel gezien hebben. De Belgen die er op belangrijke momenten niet in slagen om tempo te ontwikkelen tegen een gesloten verdediging."

"Dat was onder Marc Wilmots vaak ook het geval. Dat het spel te traag ging, dat er te weinig ideeën waren, dat spelers te veel liepen met de bal. Na een paar heel goeie prestaties met prachtig voetbal had ik toch gedacht en gehoopt dat we dit niet meer zouden zien."

"De Belgen hebben zich ook wel in de val laten lokken door de lepe Grieken. Dat was het grootste anti-voetbal dat ik de afgelopen jaren gezien heb. Ze stonden geparkeerd in hun eigen zestien en deden in balbezit niets. De Belgen zijn daar te veel in meegegaan."

"En dat terwijl het toch niet nieuw is voor de Duivels om tegen een gesloten verdediging te spelen? Ook bij hun clubs moeten ze dat vaak doen. Als ze dat nu nog moeten leren, als ze na vijf jaar samen met deze groep nog altijd stappen moeten zetten in dat leerproces, dan vind ik dat toch allemaal redelijk lang duren."

Martinez

"De conclusie van na het EK blijft geldig"

"De Belgen hadden wel wat kansen, dus we hadden ook kunnen winnen. Dan klonk het vandaag weer helemaal anders. Maar tot minuut 75 was het toch allemaal redelijk onbeholpen. Ze liepen zich zonder veel ideeën en zonder veel snelheid blind vast op die Griekse muur."

"Dan mis je De Bruyne en Hazard wel. Ze kunnen in dit soort wedstrijden een moment van genialiteit hebben en zo iets forceren. Een vrije trap, een doelpunt, een penalty, een beslissende pass. Dat ze er nu allebei niet bij waren is toch een beetje veel gebleken."

"Maar je zou ondertussen toch niet meer afhankelijk mogen zijn van twee spelers. Ook al zijn ze dan bij de allerbesten op hun positie. Martinez had gezegd: "als we zonder deze spelers een goeie prestatie kunnen leveren en kunnen winnen, dan is deze ploeg gegroeid en rijker geworden". Wel, rijker zijn we dus niet geworden.”

“De conclusie die na het EK getrokken is, blijft hetzelfde. Het talent is er natuurlijk wel en de klasse ook. Maar moeilijke wedstrijden leren winnen, daar moeten de Rode Duivels zeker nog stappen in zetten. Ik zou zeggen: ze hebben nog anderhalf jaar."

De Rode Duivels