Vandenbempt: "Stuitend dat Wilmots een half jaar na het EK blijft verkondigen dat hij geen enkele fout heeft gemaakt"

30 december 2016
 "Stuitend dat Wilmots een half jaar na het EK blijft verkondigen dat hij geen enkele fout heeft gemaakt"
De Olympische Spelen, de Tour, het EK voetbal: 2016 was een opmerkelijk en verrassend sportjaar. Sportjournalist Peter Vandenbempt en zeilster Evi Van Acker blikken terug op het afgelopen sportief jaar. "De Belgen waren niet klaar voor Wales."

Een half jaar na de feiten blijft de uitschakeling van de Rode Duivels in het EK voetbal in Frankrijk bij Vandenbempt nog steeds nazinderen.“Als je zelf verkondigt dat je naar Frankrijk gaat om Europees kampioen te worden en je gaat er dan uit in de kwartfinale tegen Wales, dan is dat een mislukking. Zo simpel is het.” Dat bondscoach Wilmots na het EK vervangen werd, is volgens Vandenbempt de logica zelve. "Het was helemaal op tussen Wilmots en de spelers. Maar zij hebben ook gefaald."

"De fans beseffen dat ze iets unieks hebben meegemaakt. Hun helden van dit eerste seizoen zijn hun helden voor altijd."

En toch is 2016 het bewijs dat voetbaldromen nog bestaan. Na elf jaar afzien, slaagde Club Brugge de landstitel in huis te halen. Sprookjesploeg Leister City ontpopte zich tot bloeddorstige vos in de sterkste en moeilijke voetbalcompetitie ter wereld. "Opmerkelijk hoe de sympathieke club er zonder budget in geslaagd is kampioen te worden," merkt Vandenbempt op. Dat de ploeg het vandaag met dure contracten beduidend minder goed doet, vindt Vandenbempt niet erg."De fans beseffen dat ze iets unieks hebben meegemaakt. Hun helden van dit eerste seizoen zijn hun helden voor altijd."