Vandenbempt: "Voetafdruk geplaatst in de Belgische voetbalgeschiedenis"

7 juli 2018
Peter Vandenbempt heeft met volle teugen genoten van de glansprestatie tegen een "heel goed" Brazilië. Hij roemt de tactische flexibiliteit van Martinez, de superioriteit van De Bruyne en de teamprestatie. Het burenduel tegen Frankrijk wordt andere koek: "Ik heb weinig genoten van de Fransen, maar ze zijn dodelijk efficiënt."

"Referentiewedstrijd waarop we al jaren wachten"

"Dit was de allerstrafste prestatie die een Belgisch voetbalelftal ooit heeft geleverd", valt Peter Vandenbempt met de deur in huis. "Er zijn parallellen te trekken met het WK 1986 en het EK 1980, maar als je op wereldvlak Brazilië, dat over een heel sterk elftal beschikt en tot grote favoriet gebombardeerd werd, uitschakelt, dan gaat daar weinig boven."

Was dit dé referentiewedstrijd die de Rode Duivels nodig hadden? "Ja, dat hebben bepaalde spelers zelf ook verkondigd. Kompany, Lukaku en Hazard zeiden: "Dit is de wedstrijd die gaat bepalen hoe naar deze generatie teruggekeken wordt"."

"Ofwel botsten we weer op het glazen plafond, waarbij we uitgeschakeld worden in de allereerste confrontatie met zo'n topland. Ofwel breken we dat plafond en schrijven we geschiedenis. Het was hun afspraak met de geschiedenis."

"Dit was inderdaad de referentiewedstrijd waarop we al een paar jaar zaten te wachten. Op dat moment je allerbeste prestatie leveren op deze Wereldbeker, vooral in de eerste helft, dat is wat absolute toppers doen. Superieur zijn op belangrijke momenten."

Dit was de referentiewedstrijd waarop we al een paar jaar zaten te wachten. Op dat moment je allerbeste prestatie leveren, is wat absolute toppers doen.

"Deze generatie heeft geschiedenis geschreven"

Heeft deze generatie Rode Duivels zich nu de geschiedenis in gevoetbald? "Ja, België heeft geschiedenis geschreven, maar ik denk dat ze nu nog meer geschiedenis moeten schrijven. En dat in drie bedrijven. "

"Deze generatie, die als 'gouden' wordt omschreven, heeft nu zijn voetafdruk geplaatst in de Belgische voetbalgeschiedenis."

"De bondscoach heeft ons goed om de tuin geleid"

Hoe hebben de Belgen de match naar hun hand kunnen zetten? "De bondscoach heeft ons goed om de tuin geleid door te zeggen dat hij niet anders zou gaan voetballen. Wij verwachtten allemaal het gewone systeem, maar hij heeft een tactisch meesterwerk afgeleverd en blijk gegeven van tactische flexibiliteit."

"De opstelling was helemaal in functie van Brazilië, maar zonder defensief te spelen. We hebben Brazilië een hele helft lang geneutraliseerd en aan het twijfelen gebracht. En dat met enkele belangrijke details: Lukaku die uitviel naar rechts, Fellaini die in zijn register fantastisch was en mét Chadli."

"Ten derde is ook de teamprestatie belangrijk. In de tweede helft hebben de Duivels afgezien, maar ook getoond dat ze kunnen strijden en overleven in heel moeilijke omstandigheden. Niet onderuit gaan wanneer het tegenzit, maar blijven strijden. Dat was geweldig!"

In de tweede helft hebben de Duivels afgezien, maar ook getoond dat ze kunnen strijden en overleven in heel moeilijke omstandigheden.

"Dat tactische plan was belangrijk, maar ook individuele prestaties staken erbovenuit. Courtois was ongelooflijk belangrijk. Hij is gegroeid in het toernooi en pakte uit met die ultieme redding op de bal van Neymar."

"Ook De Bruyne was superieur. Hij heeft een beetje in de schaduw gevoetbald de voorbije wedstrijden, maar nu was het 'vintage' De Bruyne. Hoe hij tegenaanvallen op gang bracht en scoorde."

"Dan was er nog Hazard, die 10 geslaagde dribbels op 10 liet aantekenen. En de manier waarop hij de bal bijhield in de extra tijd, was fenomenaal. Romelu Lukaku heeft twee matchen niet gescoord, maar niet getreurd, hij is twee keer beslissend geweest."

"Alle kampioenen hebben onderweg wat geluk"

"Wat de prestatie nog straffer maakt, is dat Brazilië in de tweede helft gewoon heel goed was. Met Douglas Costa, Firmino en Renato Augusto die uitstekend waren, Neymar was nog de minste van allemaal."

"Als het een beetje tegenzit, maakt Brazilië nog 2 of 3 goals en zitten we met een ontgoocheling, maar dat beetje geluk dat België gehad heeft, moet je in zo'n toernooi ook hebben. Alle kampioenen hebben onderweg op een goed moment wel wat geluk gehad. Op deze magische avond in Kazan viel het allemaal samen."

"Martinez heeft de Duivels op een goede manier aangepakt"

Waar Roberto Martinez bij zijn aanstelling nogal wat wenkbrauwen deed fronsen, wordt hij steeds vaker als een meestertacticus geroemd. "Bij zijn aanstelling kopten sommige Engelse kranten dat hij het slechtst mogelijke antwoord op de Belgische problemen was."

"Er werd gezegd dat hij te naïef was. Maar vanuit de spelersgroep hoorden we al langer dat hij tactisch wel veel kon bijbrengen. Deze coach is aan het werk geweest met het elftal en het systeem. Wat dat betreft heeft Martinez echt een 'masterclass' gegeven."

"Martinez was vooraf al geliefd: hij is voornaam, voorkomend, een uitstekende ambassadeur en hij heeft zich geëngageerd voor het Belgische voetbal. Hij heeft de Duivels op een goede manier aangepakt, hen ook fysiek en mentaal rust gegeven. Ook dat is de juiste aanpak gebleken."

België en Frankrijk zijn twee ploegen met het vertrouwen op zenit. Het wordt een fantastisch burenduel in de halve finale van een wereldbeker."

"Weinig genoten van Frankrijk, wel dodelijk efficiënt"

Gaat bij Frans bondscoach Didier Deschamps nu de alarmbel rinkelen? Of heeft hij ook pijnpunten gezien bij de Rode Duivels? "In de tweede helft heeft België toch geleden. We hadden het heel moeilijk om de bal bij te houden. Er werden te veel ballen lukraak weggetrapt."

"Tegen Frankrijk wordt het een heel andere match. Ik heb nog maar weinig genoten van de Fransen, maar ze zijn wel dodelijk efficiënt. Ze beschikken ook over enkele klasbakken en vooral een fantastisch middenveld."

"Pogba is de verwachtingen aan het waarmaken en Mbappé is één van de figuren van deze Wereldbeker. In de eerste helft tegen Brazilië kreeg België heel veel ruimte. Die ruimte gaat Frankrijk ook niet weggeven."

"Deschamps is ook een meestertacticus, die lak heeft aan mooi spel. Het zal een heel ander duel worden. Frankrijk en Deschamps gaan zich instellen op België. Hoe je het draait of keert: tegen Brazilië was België de underdog, tegen Frankrijk ziet de hele wereld ons als favoriet."

"Na die halve finale is het vertrouwen bij Frankrijk ook aanwezig. Het zijn dus twee ploegen met vertrouwen op zenit. Het wordt een fantastisch burenduel in de halve finale van een Wereldbeker."

Bron: Sporza.be en Sporza Tour

Lees ook