"Vanhaezebrouck heeft zichzelf verloochend, Leko is terechte erfgenaam van Preud'homme"

18 december 2017
Club Brugge vernederde Anderlecht in de topper met 5-0. Peter Vandenbempt zag hoe "Club Brugge het voetbal bracht dat Vanhaezebrouck met Anderlecht wil spelen". "Hij is ongetwijfeld teleurgesteld hoe diep zijn ploeg kan wegzakken."

Hein Vanhaezebrouck zei na de 5-0 dat hij zich schaamde, Anderlecht heeft zich op zijn site geëxcuseerd, spelers moesten het uitleggen aan de supporters en ze liepen de schrijvende pers voorbij na de match. Dat heet dan een crisis. Anderlecht ligt uit Europa, uit de beker en staat 13 punten achter op Club Brugge.

De uitspraak van Vanhaezebrouck vóór de topper dat het verschil tussen Anderlecht en Club vooral door geluk kwam, onder meer door de videoref, is nu als een boemerang in zijn gezicht teruggekeerd.

Vanhaezebrouck gaf ook toe likkebaardend gekeken te hebben naar het voetbal van Club. Dat is het voetbal dat hij zelf wil spelen, maar blijkbaar met deze ploeg niet kan, zeker niet over een langere periode.

Het was een absolute non-prestatie, zowel individueel als collectief. Er was een gebrek aan vertrouwen en er was mentale broosheid van deze "verzameling los zand", zoals Vanhaezebrouck het noemde.

Vanhaezebrouck heeft met Gent in de Champions League en zelfs met Kortrijk zijn elftal altijd zijn eigen voetbal laten spelen en is uitgegaan van zijn eigen sterkte. Uitgerekend die Vanhaezebrouck moet nu bij de grootste club van het land zichzelf verloochenen door zijn ploeg in functie van de tegenstander te laten voetballen. Ik denk niet dat hij daarvoor naar Anderlecht is gegaan.

"Onzekerheid over nieuwe eigenaars weegt op de club"

Het Anderlecht van gisteren is zeker geen titelkandidaat, al heeft deze ploeg wel al laten zien dat het dominant kan voetballen, met lef. Maar blijkbaar zijn de spelers mentaal broos. Bij de minste tik stort het als een kaartenhuisje in elkaar. Ongelooflijk! Het zijn toch spelers van Anderlecht?

Vanhaezebrouck was na zijn eerste match op KV Mechelen aangenaam verrast hoe snel de spelers zijn principes oppikten. Intussen is hij ongetwijfeld zeer teleurgesteld hoe diep die ploeg kan wegzakken, hoe wisselvallig die ploeg presteert.

Anderlecht moet nu nog 2 keer thuis spelen voor de winterstop, tegen Eupen en Gent. Dat Vanhaezebrouck dit heel moeilijk noemt, is veelzeggend. Terwijl dat toch het minimum is gezien de situatie.

Daarna moet de ploeg 30% beter worden, zo zegt Vanhaezebrouck. Daar zal een goeie winterstage bij helpen en ook een paar gerichte transfers.

Maar dan moet er wel eerst duidelijkheid komen over de toekomst van de club. Die onzekerheid over de nieuwe eigenaars, over welke richting het uitgaat, weegt op de club.

Geïnteresseerde kopers moeten ten laatste morgen hun bod indienen, woensdag weten we normaal gezien wie de nieuwe bazen worden in het Vanden Stockstadion. Dan kan Anderlecht een nieuw tijdperk instappen. Dat lijkt me niets te vroeg.

"Erfenis van Preud'homme is in goeie handen bij Leko"

De crisis bij Anderlecht staat in schril contrast met het succes bij Club Brugge. Club beschikt over het hele pakket: veel kwaliteit en complementariteit in een uitgebalanceerde kern. Maar ook, op een schaarse uitzondering na, een goeie mentaliteit. Daarnaast zijn veel spelers in grote vorm. Vormer op kop, maar ook Vanaken, Nakamba, Mechele,...

Ze hebben veel vertrouwen en de jonge, onervaren trainer Leko, van wie we in de zomer vonden dat het een keuze met risico was, doet het zeer, zeer goed.

Hij heeft het duo Verhaeghe-Mannaert overtuigd met zijn voetbalverhaal en zijn kijk op hoe een proftrainer moet werken en een profvoetballer moet leven. Een halfjaar later heeft hij hen niet teleurgesteld.

Leko is tactisch heel slim, coacht heel sterk en is overtuigd van zijn voetbalvisie. Die overtuiging heeft hij overgebracht op zijn spelers. Hij is nooit tevreden, laat zijn spelers hard werken, hamert op discipline, is consistent in zijn verhaal en durft keuzes te maken.

De erfenis van Michel Preud'homme bij Club Brugge was er eentje die kon tellen. Preud'homme heeft zelf in Brugge live kunnen zien dat die erfenis in goeie handen is bij Leko.

Bron: sporza.be