"Vanhaezebrouck is toe aan rust en herbronning"

17 december 2018
© VRT
In zijn wekelijkse analyse gaat Peter Vandenbempt dieper in op het C4 van Hein Vanhaezebrouck in Anderlecht. "De timing was helemaal verkeerd, het werkte niet tussen Marc Coucke en en de coach. Hein Vanhaezebrouck is toe aan rust en herbronning."

Met deze ploeg moet je beter kunnen presteren

We zijn een beetje verrast door het tijdstip waarop dit ontslag valt. De buitenwereld had niet het gevoel dat Hein Vanhaezebrouck op Cercle Brugge voor zijn job speelde.

We zijn daarbij misleid door de steunbetuigingen van Marc Coucke die een week of drie geleden in de kranten zei dat hij zeer tevreden was over het werk van Vanhaezebrouck, uiteraard niet over de resultaten.

Vooral Michael Verschueren, de nieuwe sportieve verantwoordelijke, had donderdag - drie dagen voor de wedstrijd op Cercle - nog gezegd dat de club achter de trainer stond, dat Vanhaezebrouck een prima coach was die tactisch sterk was, dat hij de jongeren liet doorstromen en dat hij de groep kon motiveren. Met andere woorden: dat hij niet ter discussie stond.

Dat was toch een duidelijke verklaring. Dan vraag ik me af: wat moeten we daarvan denken, bijvoorbeeld de volgende keer dat Michael Verschueren nog eens uitspraken doet over een trainer?

Dus lijkt het mij vrij duidelijk dat - na alweer een dieptepunt - de maat gewoon vol was voor voorzitter Marc Coucke.

Als je naar de cijfers van Vanhaezebrouck kijkt, lees ik dat het de slechtste resultaten zijn in 80 jaar Anderlecht. Geen 50% van de punten over een heel kalenderjaar, te vaak bedroevend slecht voetbal: in het voetbalmilieu vroeg men zich af hoe het kon dat Vanhaezebrouck nog altijd trainer van Anderlecht was.

Zelfs in deze ondankbare omstandigheden en met veel terechte excuses, vind ik dat je met deze ploeg beter kunt presteren.

Het werkte niet tussen Coucke en Vanhaezebrouck

Hoewel ze het in de buitenwereld anders lieten uitschijnen werkte het gewoon niet tussen Marc Coucke en Hein Vanhaezebrouck.

Toen ze nog vanaf een afstand naar elkaar keken, hadden ze al geen hoge dunk van elkaar. Ze lieten zich in besloten kring vaak minachtend uit over elkaar, maar door de verkoop van Anderlecht werden ze ineens dan toch gedwongen om samen te werken.

Ik denk dat die torenhoge afkoopsom bij een ontslag van Vanhaezebrouck ook wel zijn rol gespeeld heeft in het veel langer aan boord houden dan gebruikelijk voor een trainer van Anderlecht.

En ik denk dat Marc Coucke ook wel rekening hield met de verzachtende omstandigheden die er waren, met een mislukte transferperiode zoals Coucke dat zelf aangegeven heeft en de vele omwentelingen bij de club. Maar we weten allemaal dat zo'n gedwongen huwelijk alleen stand kan houden met goeie resultaten en successen. En zoals we weten was dat hier niet het geval.

De timing zat helemaal verkeerd

De balans van Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht is zonder meer negatief. Helaas voor hem en de club is het een mislukking geweest.

Timing is alles in het leven en zeker ook voor een voetbaltrainer. Die zat voor Vanhaezebrouck helemaal verkeerd. Hij is op het slechtst denkbare moment bij Anderlecht gekomen.

Er was eerst de maandenlange onzekerheid rond de verkoop van de club, daarna een soort impasse tijdens een overgangsperiode na de verkoop, de voortdurende onrust, de mislukte transfers en de vele blessures.

De ploeg presteerde wisselvallig en de cijfers zijn zeer slecht. Niet alles is negatief, want er zijn onder Vanhaezebrouck wel degelijk jongens die zich ontwikkeld hebben, zoals Saelemaekers, Bornauw en Amuzu.

Er is in deze kern een duidelijk gebrek aan kwaliteit - zeker in het offensieve compartiment -, maturiteit en leiderschap, maar je moet -zoals ik al zei - finaal beter kunnen doen.

Het is niet dat Vanhaezebrouck niet gewerkt, gezocht en geprobeerd heeft. Hij is trouwens ook van zijn systeem afgestapt, maar het werkte niet.

Ik moet zeggen dat ik Hein Vanhaezebrouck met zijn offensieve voetbalfilosofie, ideeën en overtuiging een jaar geleden echt de perfecte trainer voor Anderlecht vond. Dat vind ik nu nog altijd, alleen was het achteraf bekeken het moment niet om er naartoe te gaan.

Vanhaezebrouck is toe aan rust en herbronning

Na zijn vertrek bij AA Gent komt er dus weer voortijdig een einde aan het contract van Vanhaezebrouck, maar dit is anders dan in Gent. Daar was het het einde van een cyclus en een natuurlijk proces.

Maar door deze passage bij Anderlecht heeft zijn reputatie van succestrainer - want nationaal en internationaal had hij die gekregen na zijn fantastische periode bij AA Gent - een knauw gekregen. Je bent als trainer maar zo goed als je laatste prestaties.

Vanhaezebrouck is een trainer die polariseert door zijn lef en zelfverzekerde attitude. En zo gaat het in het voetbal: als je wint, ben je een trainer met een duidelijke visie, maar als je verliest is diezelfde trainer gewoon een koppigaard die halsstarrig vasthoudt aan zijn ideeën. Zo werkt dat.

Ik denk dat Vanhaezebrouck na een zeer slopend jaar toe is aan wat rust en herbronnen. Nu denk ik in zijn plaats en dat heeft hij niet graag, maar ik zeg het toch.

Ik denk dat hij na een jaar vechten tegen de bierkaai vandaag met een soort dubbel gevoel zit. Enerzijds boos en verongelijkt, omdat hij niet de kans krijgt om na Nieuwjaar met een paar gerichte aankopen beter te doen. Maar tegelijkertijd denk ik dat hij opgelucht is dat hij in deze moeilijke omstandigheden niet langer een strijd moet voeren die hij finaal niet kon winnen.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'