Vanmiddag opnieuw betoging voor vrijheid en tegen het huidige coronabeleid in Brussel

23 januari 2022
© Ophelie Delarouzee (Belga)
Vandaag vindt er in Brussel opnieuw een manifestatie tegen het coronabeleid plaats. "Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen", zegt Tom Meert, voorzitter van Europeans United, een van de organisatoren. "We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen." Europeans United organiseert de demonstratie samen met enkele (landelijke) afdelingen van World Wide Demonstration en meer dan 600 lokale verenigingen uit heel Europa.

Het moet een vreedzame manifestatie worden. "Het open debat is het beste vaccin tegen een maatschappij die ziek is aan polarisatie." Vorige manifestaties in Brussel draaiden uit op geweld. De politie zal aanwezig zijn en de organisatoren zetten eigen stewards in. Linken met extreemrechts en antivaxxers worden geschuwd. "We zijn geen coronasceptici", aldus Meert. "En alle strekkingen zijn welkom. We willen geen politieke recuperatie."

"We willen aankaarten dat een grote en steeds groeiende groep mensen zich niet meer gehoord voelt in het maatschappelijke debat. Om iets te doen aan de polarisatie tussen mensen die voor of tegen maatregelen zijn, willen we het openbaar debat op gang trekken zodat mensen op die manier andere standpunten beter leren begrijpen." Meert pleit ervoor om het parlement meer bij het debat te betrekken. Hij vindt ook dat de GEMS-expertengroep in gans de crisis te veel macht heeft gekregen, ook al "zijn die mensen op zich niet het probleem."

De manifestatie start om 11 uur aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk gaat het richting Jubelpark waar internationale sprekers zijn. De organisatoren verwachten tienduizenden tot zelfs 100.000 deelnemers. In tientallen steden wereldwijd zijn er dit weekend demonstraties.

Beluister het gesprek met collega Tim Verheyden in ‘De Ochtend’ via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: