Vanuit de plant gezien

8 juni 2019
Het zou niet oninteressant zijn om eens een plant uit te nodigen aan de Interne Keukentafel, en met hem/haar te praten over de wereld en het leven. Wel, we gaan dat doen. Terwijl u dit leest denkt u wellicht dat ik een slag van de molen heb gekregen. Dat begrijp ik. Maar lees verder.

Vanuit de plant gezien is een boek waarin de wereld wordt bekeken vanuit plantaardig perspectief. Een plant staat machteloos in de wereld en ondergaat hitte, droogte, kou, stormen, zwammen en torretjes, de zeis van de boer en de machines van de agro-industrieel.

Maar onderschat hem niet. De plant is niet zo passief als hij lijkt. Planten laten meren verlanden, stremmen de loop van rivieren, breken met hun wortels rotsen doormidden, vormen levende bodem op een kale dagzoom, maken vruchtbaar wat schraal was, brengen water waar droogte heerst, bouwen een kilometersgroot paleis van honderd meter hoogte dat we bos noemen, en zetten de omstandigheden zo naar hun hand dat ze er het leven kunnen leiden dat zij zinvol vinden. Zonder de noeste arbeid van schimmels en planten zou er op aarde alleen naakt gesteente uitsteken boven de klotsende deining van een onbarmhartige oceaan.

Nee, er zit geen plant aan tafel. Er zullen groenten op onze borden liggen, elke zaterdag vertegenwoordigen die het plantenrijk in Interne Keuken. Maar veel van zeg zijn die doorgaans niet.

Arjen Mulder komt. In Vanuit de plant gezien slaagt hij er wonderwel in naar de wereld te kijken met een plantachtige, plantaardig blik. Planten kunnen proeven, ruiken, horen, tasten en zien, werken samen en communiceren. Zijn besluit: planten zijn een stuk intelligenter dan de mens.