VBO pleit voor tragere kernuitstap

30 augustus 2017
Ook na 2025 zal kernenergie nog deel moeten uitmaken van de energiemix, meent het VBO. Het pleit voor meer realisme inzake de timing om alle centrales te sluiten. Dat zei Pieter Timmermans aan De Standaard en De Tijd. Ook in "De Ochtend" op Radio 1 herhaalt de topman van de werkgeversorganisatie zijn pleidooi.

Het sluiten van alle kerncentrales, voorzien in 2025, lukt niet zonder problemen voor de bevoorradingszekerheid en de kostprijs. "Onze prioriteiten moeten uitgaan naar het uitbouwen van een hernieuwbaar, efficiënt en innovatief energienetwerk", aldus Pieter Timmermans. "Maar als we tegelijk de bevoorradingszekerheid willen garanderen en de prijs onder controle houden, moeten we misschien overwegen om twee kernreactoren ook na 2025 open te houden."

"Natuurlijk moeten dat de nieuwste centrales zijn en moeten alle veiligheidsvoorwaarden gerespecteerd zijn. Wij zijn ook niet gek hé", verduidelijkt Timmermans in "De Ochtend". "Niemand doet dat voor zijn plezier."

Het VBO pleit niet voor het behoud van kernenergie op lange termijn. De doelstelling om alle centrales te sluiten, onderschrijft de werkgeversfederatie onverkort. Alleen pleit Timmermans voor meer realisme inzake de timing.

Ronnie Belmans, professor aan de KU Leuven en CEO van Energyville, denkt er anders over:

Lees meer op vrtnws.be