VBO-topman Timmermans: "Loonstijging zal meer jobs creëren"

12 januari 2017
Vakbonden en werkgevers hebben gisterenavond een compromis bereikt rond onder meer de loonopslag. Voor VBO-topman Pieter Timmermans is het alvast de start van een vredevol 2017. "België wordt concurrentiëler met haar buurlanden. En wie zegt betere concurrentie, zegt meer jobs en meer inkomen."

Bovenop de inflatie van 2,9% mogen de lonen in de privésector gemiddeld stijgen met 1,1%. En dit voor twee jaar. Het gaat om een maximale loonopslag: "De marge zorgt ervoor dat onze lonen een procent minder snel zullen stijgen dan in de buurlanden wat goed is voor onze concurrentie."

Voor Timmermans is het voorstel alvast een goede stap richting de afbouw van de Belgische loonkostenhandicap. Bovendien zal de loonstijging volgens Timmermans de binnenlandse consumptie stimuleren.

Ondanks het feit dat bedrijven gauw aan 4% extra loonkosten komen door de index-en baremaverhogingen, is Timmermans ervan overtuigd dat het voorstel betaalbaar wordt voor alle bedrijven. “België wordt concurrentiëler met haar buurlanden. En wie zegt betere concurrentie, zegt meer jobs en meer inkomen."

De sociale partners hebben ook beslist om de laagste uitkeringen doorgaans meer en sneller te doen stijgen dan de hoogste uitkering. “Een bewuste keuze om armoede te bestrijden.” Timmermans maakte ook een extra inspanning voor alleenstaande ouders. “We willen een positief signaal geven aan die groep in de maatschappij die het moeilijk heeft.”