VBO: "Trek de belastingvrije som op tot 10.000 euro"

2 juni 2020
© Radio 1
Nu we stilaan greep krijgen op het coronavirus wil werkgeversorganisatie VBO dat er een echt economisch relanceplan op tafel komt. De werkgevers doen vandaag een eigen, beknopte opgooi, met voorstellen rond economische, sociale, digitale en ecologische thema's.

"Je zult iets moeten doen aan de economische groei en de concurrentiekracht, maar tegelijk moet je de laagste inkomens ondersteunen", zegt VBO-topman Pieter Timmermans in 'De Ochtend'. Zo stelt hij voor om de belastingvrije som - het deel van je inkomsten dat niet wordt belast - te verhogen tot 10.000 euro. Vandaag bedraagt die som 8.860 euro. "Dat betetekent dat je een substantiële koopkrachtinjectie doet voor de laagste inkomens. Zo kan je ook de consumptie ondersteunen."

Je zult iets moeten doen aan de economische groei en de concurrentiekracht, maar tegelijk moet je de laagste inkomens ondersteunen.

Verder wil het VBO onder meer ook maatregelen om e-commerce in ons land te versterken, om de exportcapaciteit van bedrijven op te trekken en vraagt de organisatie de overheid om een aparte investeringbegroting op te stellen, los van de lopende inkomsten en uitgaven.

Cruciaal daar is natuurlijk de vorming van een federale regering. En die moet er nu snel komen, vindt Timmermans. "De kleur van de coalitie interesseert mij niet. Ik pleit voor een 'coalition of the willing', die dat relancebeleid kan uitwerken."

Beluister het integrale gesprek met Pieter Timmermans:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'