Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Veel blaffen, weinig bijten"

za 7 apr. - 10:02

Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom bij de bank BNP Paribas Fortis, is er op dit moment nog geen sprake van een handelsoorlog tussen de VS en China. "Wat je vandaag nog altijd ziet, is dat het vooral veel blaffen is, maar weinig bijten", legde hij uit in De Ochtend.
Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom bij de bank BNP Paribas Fortis, is er op dit moment nog geen sprake van een handelsoorlog.

Het is al wekenlang in het nieuws: Trump en China en die handelsoorlog die langzaamaan dichterbij sluipt. Gisteren kondigde Trump nog maar eens aan extra tarieven te willen heffen op 100 miljard dollar aan Chinese producten. Maar volgens Koen De Leus heeft niemand iets bij een handelsoorlog te winnen, noch de Chinezen, noch Amerika.

"Wat je vandaag nog altijd ziet, is dat het vooral veel blaffen is, maar weinig bijten", zegt De Leus.  "Je kan maar spreken van een handelsoorlog wanneer die tarieven ook effectief geheven worden. Dat heb je gehad in de jaren 30, dan was er een handelsoorlog. Er was een tit-for-tat-game: jij heft handelstarieven op mijn producten, ik op die van jou. Het gevolg was een maalstroom van handelstarieven. De importproducten gingen heel sterk de hoogte in en daardoor ging de consumptie zwaar naar omlaag, waardoor je in een grote recessie gesukkeld bent in de jaren 30."

"Handelstekort is macro-economisch probleem"

Volgens De Leus is de impact van de dreigementen van Trump vandaag nog redelijk beperkt. Hij ziet verschillende elementen in het verhaal.

"Trump richt zich zogezegd op het handelstekort. En dat is een macro-economisch probleem. Het wil zeggen dat je meer gaat importeren dan exporteren, je gaat meer consumeren dan dat je eigenlijk spaart. Dat ga je niet met tarieven oplossen. Je moet zeker niet doen wat Trump doet: de belastingen verlagen. Dan gaan de mensen nog meer consumeren en moet je nog meer importeren en ga je nog een hoger handelstarief hebben."

In 2017 bedroeg het handelstekort in de VS ruim 800 miljard dollar als je enkel naar de goederenhandel kijkt, 566 miljard dollar als je ook de dienstenhandel meerekent.  Volgens Trump is een minder negatieve handelsbalans een manier om uiteindelijk meer jobs te creëren in eigen land.

"Ten tweede is er de zaak van het stelen van intellectuele eigendom en dat is een nog groter probleem", stelt De Leus. "Chinezen durven af en toe wat technologie stelen. Je hebt een bepaald patent, als dat met de voeten getreden wordt, blijft er weinig van over. Dat zijn effectief oneerlijke praktijken. Dat is onderzocht, er bestaat een heel zwaar rapport over. Daar denk ik ook dat de Chinezen zullen toegeven. Er wordt veel geblaft, maar achter de schermen wordt er ook al serieus onderhandeld. De Chinezen zullen zeggen: op dat intellectuele eigendomsrecht zullen we strenger gaan toezien."

"Niemand heeft bij handelsoorlog iets te winnen"

Volgens De Leus zal het dus niet tot een handelsoorlog komen. "Niemand heeft daar iets bij te winnen, noch de Chinezen, noch Amerika. Er is een simulatie gemaakt van het effect van een lineaire stijging van die handelstarieven met 10%. Daaruit blijkt dat vooral de open economieën dan getroffen zullen worden. Als Trump zegt: wij kunnen de handelsoorlog winnen, dan betekent dat eigenlijk: wij gaan relatief minder verliezen. China en Duitsland zouden dan zwaar getroffen worden."

Mocht het uiteindelijk toch tot die handelsoorlog komen, dan zou ook Europa daar de negatieve gevolgen van ondervinden. "Die supply chain is een wirwar van oversteken van producten. Om Duitse wagens in elkaar te steken wordt bijvoorbeeld zo'n tien keer het Kanaal overgestoken. Duitse producenten zitten ook in China. Zij zullen ook getroffen worden wanneer ze vanuit hun fabriek in China exporteren naar de VS. Eenmaal dat zogezegd het probleem met China opgelost is, gaat Trump zijn toorn waarschijnlijk op Duitsland richten, want daar heeft hij ook een heel hoog handelstekort en dan zijn we nog verder van huis."

Amerikaanse beurzen met zware verliezen afgesloten

In de nasleep van de aankondiging van Trump gisteren zijn de Amerikaanse beurzen met zware verliezen afgesloten. De Dow Jones eindigde op ruim 2,3 procent verlies. Toch hoeven we ons daar volgens De Leus geen al te grote zorgen over te maken. "Je zag het ook na de brexit. De beurzen reageren eerst en denken daarna pas na.  Vandaag is er nog weinig effectieve impact op de economie. Het vertrouwen bij de bedrijven zit, hoewel ze een beetje bezorgd zijn, nog altijd tegen de piek."

Bron: vrtnws

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet