Veel geld kwijt door Freemium Games?

27 januari 2015
Het was flink slikken voor auteur en filosofe Ann Meskens, toen ze een tijd geleden haar Visa-afrekening in de bus kreeg. Haar zoon had zonder het te beseffen enkele honderden euro's uitgegeven aan computerspelletjes. Wie niet goed oplet, koopt virtuele producten met echt geld.

Freemium Games heten ze, gratis spelletjes op je smartphone of tablet. Je kan ze zonder betalen installeren en spelen, maar wil je sneller vooruit gaan of een betere speelervaring krijgen, dan moet je betalen. Veel betalen. En veel mensen zijn ook bereid om te betalen, want de verslavingsfactor van de spelletjes is erg groot.

Het probleem is dat het lang niet altijd duidelijk is wanneer je écht geld omruilt in een virtueel product. Je moet vaak je kredietkaart maar een keer koppelen en spelletjesmakers vermelden niet expliciet wanneer je overgaat tot een echte aankoop. En als het voor volwassenen al niet duidelijk is, dan lopen kinderen zeker in de val. Voor je het weet ben je honderden euro's kwijt.

Ann Meskens vindt dat we goed moeten nadenken over de vervagende grenzen tussen de echte en virtuele wereld. Lees ook haar column in Mo*.

REAGEER!

Hoe ga jij om met Freemium Games? Koop jij wel eens iets om sneller vooruit te gaan in een spelletje?

Maken app-ontwikkelaars het voldoende duidelijk wanneer je écht geld gaat uitgeven en wanneer het virtueel blijft?

Kinderen en smartphones, het kan een dure zaak worden. Hoe controleer jij wat je kind online doet? Heb jij het al meegemaakt dat je kind onbewust geld had uitgegeven?

Foto © www.icreatemagazine.nl / in app-aankopen vanuit iOS.

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.