Veel kankerpatiënten bezorgd over versoepeling coronamaatregelen. 'Kom Op Tegen Kanker' heeft 10 aanbevelingen.

30 april 2020
© Olga Kononenko (via Unsplash.com)
Heel Europa begint stapje voor stapje te werken aan een exitstrategie uit de coronacrisis. 'Kom Op Tegen Kanker' komt vandaag naar buiten met een rapport met aanbevelingen voor die exitstrategie, want mensen die vechten tegen kanker zijn deze periode extra kwetsbaar.

"Chemotherapie heeft een impact op de immuniteit" zegt Ward Rommel van 'Kom Op Tegen Kanker' in 'De Ochtend'. Daarom is het coronavirus extra gevaarlijk voor hen. 

Mensen met kanker zitten deze periode dus vaak met veel vragen, zorgen en angsten. Niet alleen om besmet te geraken trouwens, maar ook omdat ze door de coronacrisis niet altijd de noodzakelijke zorg en behandeling kunnen krijgen.

Bevraging

Dit blijkt ook uit een online bevraging die 'Kom Op Tegen Kanker' deed. Zo'n 250 vragen en getuigenissen van patiënten met kanker kreeg de organisatie binnen. En daar zaten ook heel wat vragen en bekommernissen tussen over de exitstrategie van de overheid.

Veel kankerpatiënten zijn bang dat ze meer risico zullen lopen om besmet te worden als de maatregelen rond het coronavirus versoepeld worden. Hun familieleden vrezen dan weer dat ze het virus mogelijk kunnen doorgeven als ze binnenkort weer naar school of naar het werk moeten.

"Dankzij alle reacties hebben we een duidelijk beeld van de specifieke noden en bezorgdheden waar patiënten momenteel mee kampen", klinkt het bij Kom op tegen Kanker. 

Dit zijn de 10 aanbevelingen van 'Kom Op Tegen Kanker':

 • Alle behandelingen en consultaties zo snel mogelijk heropstarten
 • Het besmettingsrisico voor patiënten in behandeling beperken door beschermingsmateriaal te voorzien
 • De mogelijkheden voor behandelingen thuis uitbreiden en veralgemenen
 • Bijzondere aandacht besteden aan digitale en telefonische communicatie met patiënten en hun naasten
 • Kinesisten, ergotherapeuten, psychologen moeten hun revalidatie kunnen voortzetten, online indien mogelijk, face to face indien noodzakelijk
 • We vragen de ziekenhuisdirecties zodra het mogelijk is toe te laten dat één mantelzorger de patiënt begeleidt in het ziekenhuis tijdens onderzoeken, behandelingen en consultaties
 • Patiënten de mogelijkheid bieden thuis bezoek te ontvangen
 • Ziekenvervoer veilig organiseren zonder meerkost voor de patiënt
 • Bij heropstart van werk en scholen moet de veiligheid gegarandeerd zin voor kwetsbare personen
 • Zorgen dat mensen met verminderde immuniteit veilig kunnen genieten van vrijetijdsactiviteiten
   

Beluister het gesprek met Ward Rommel van 'Kom op tegen kanker' in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: