Veel kankers zijn vermijdbaar. “Maar we willen niemand met een schuldgevoel opzadelen”

28 februari 2019
Vier op de tien kankers bij mannen, en de helft van alle kankers bij vrouwen in ons land, zijn te vermijden als we onze levensstijl aanpassen. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek.

“Die berekening is gedaan op basis van statistieken uit alle EU-lidstaten”, verduidelijkt Marc Arbyn, epidemioloog en kankerexpert van het kankercentrum. “De formule is complex. Er zijn risicofactoren, zoals roken. Maar sommigen doen dat meer dan anderen. Per kanker maken we een berekening.”

De cijfers komen voor sommigen hard over. “Maar onze boodschap is positief: we willen niemand met een schuldgevoel of sancties opzadelen. We willen dat er minder kanker komt, zodat we voor diegenen die wel nog kanker hebben, een betere therapie kunnen voorschrijven.”

“Als we minder kankerpatiënten hebben, kunnen we hen betere geneeskunde aanbieden. Zoals technieken om genetische profielen van kanker op te stellen, die een specifieke behandeling per patiënt toelaten. Dat is een extra motivatie.”

Terugbetaling

Er is sprake van dat kankerpatiënten die ooit gerookt hebben, geen terugbetaling voor longkanker zouden krijgen. “Kom op tegen kanker doet baanbrekend werk om kankerpatiënten toch te kunnen laten profiteren van verzekeringen en leningen. Daar staan wij achter”, aldus Arbyn.

Herbeluister het interview

Lees ook