Veel meer dan een voetbalclub

30 september 2018
De Antwerpse amateurvoetbalploeg City Pirates mochten gisteren een bijzondere trofee de lucht in steken: ze kregen een zilveren UEFA-award in de categorie 'best grassroots club'.

Daarvoor moesten ze niet meteen een sportieve prestatie leveren, maar eerder een sociale. Want met de Grassroots awards lauwert de UEFA leiders, projecten en clubs die zich inzetten voor de lokale gemeenschap. City Pirates is dus officieel een van de meest sociaal geëngageerde clubs in Europa. Woordvoerder Michiel Devisschere: “We hebben het gevierd met de volledige jeugd. Door die energie kan je er weer tegenaan.”

Respect

City Pirates doet een waslijst aan ondersteunende activiteiten. “We geloven dat voetbal de motor kan zijn om het verschil te maken. Maatschappelijk werkers gaan op huisbezoek bij het kind, en we bieden de familie ook hulp bij administratie. We hebben contact met scholen om te zien hoe spelers zich daar gedragen. En we proberen spelers respect voor hun omgeving bij te brengen.”
City Pirates is dus veel meer dan een voetbalclub, want ze hebben een muziek- en dansstudio, en doen opruimacties. “Het is een totaalpakket om jongeren via het voetbal naar hun diploma en de jobmarkt te leiden.”

Hoe zag de prijs van de EUFA er dan uit? “We kregen 150 wedstrijdballen. Maar het is natuurlijk vooral de erkenning die deugd doet.”

Herbeluister