Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

“Veel mensen begrepen niet dat ik opnieuw contact zocht met mijn familie”

zo 19 mei - 3:27

Zanger en theatermaker Jaouad Alloul omschrijft zichzelf als “genderfluïde”. “Ik ben wel homo, maar ik voel me ook aangetrokken tot vrouwen. Als kind van Marokkaanse ouders was dat thuis geen makkelijke boodschap om te brengen. Zeker niet als de jongste in een gezin met acht kinderen.”
j

Zanger en theatermaker Jaouad Alloul zocht lang naar zijn identiteit. Na een periode van vertrekken, terugkeren en veel twijfelen, verzoende hij zich langzaam met zichzelf.

Alloul omschrijft zichzelf als “genderfluïde”. “Ik ben wel homo, maar ik voel me ook aangetrokken tot vrouwen. Als kind van Marokkaanse ouders was dat thuis geen makkelijke boodschap om te brengen. Zeker niet als de jongste in een gezin met acht kinderen.”

Toen Alloul nog een kind was, dachten veel mensen dat hij een meisje was. “Dat haalde mijn zelfwaarde naar beneden. Mijn moeder begreep hoe moeilijk het voor mij was. Ze probeerde me sterker te maken, maar tegelijkertijd werkte dat ook averechts.”

Na een moeilijke periode als puber, en de dood van zijn moeder op zijn vijftiende, trok Alloul voor een jaar naar Parijs, waar hij als patissier ging werken.

In de Koran staat dat homoseksualiteit een zonde is

“In Parijs leerde ik de gayscene kennen. Ik had er mijn eerste vriendje. Die vrijheid was een droom.” Maar zijn homoseksualiteit bleef thuis een taboe. “Op mijn twintigste vertelde ik aan mijn zussen dat ik homo was, en vertrok ik. Het was een impulsieve beslissing. Ik wou mijn roots afzweren.”

Pas negen jaar later, op zijn 29ste, zocht Alloul opnieuw contact met zijn familie. “Uiteindelijk was het maar een kleinigheid waarom we elkaar niet meer zagen. Ik miste hen. Veel mensen begrepen dat niet: waarom zou ik contact zoeken met de familie die me niet aanvaardde zoals ik was? Maar het was vooral mezélf die ik toen niet aanvaarde.”

Alloul had een open gesprek met mijn vader. “Hij zei dat hij altijd geweten had dat ik een jongen was in een meisjeslichaam.”

Geloof

Alloul, die een islamitische opvoeding kreeg, had het ook moeilijk om zijn seksuele geaardheid te verzoenen met zijn geloof. “Ik heb lang gedacht dat ik geen moslim én homo kon zijn. Culturele tradities zijn hardnekkig. En in de Koran staat dat homoseksualiteit een zonde is. Daarom gaf ik mijn geloof op. Ik keerde me af van de Marokkaanse cultuur en richtte me meer op de Vlaamse cultuur.”

Maar ook onder Vlamingen voelde Alloul zich niet helemaal thuis. “Toen ben ik gaan beseffen dat het niet nodig was om mij van mijn eigen wortels af te keren. Je kan perfect moslim zijn, én homo. Er zijn helaas nog zoveel mensen die zich niet kunnen outen onder druk van hun gemeenschap.”

Met zijn voorstelling Zeemeermin en zijn muziek streeft Alloul er daarom naar om homoseksualiteit nog meer bespreekbaar te maken. “Wees gewoon lief voor elkaar, dat is mijn boodschap. Het is echt niet moeilijk.”

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet