Veel reacties op het islamitisch gebed in Hautekiet

24 maart 2016
Hautekiet nodigde radiopresentator Zaki Chairi uit. Hij presenteert op Arabel FM, een 'infotainment' zender voor moslims in Brussel. "Het gebed is een wezenlijk onderdeel van ons aanbod", zo vertelde hij, waarna Hautekiet zo'n gebed liet horen.

Hautekiet nodigde Zaki Chairi uit om te praten over hoe de moslimgemeenschap tegenover de aanslagen in Brussel staat. Veel moslimjongeren vrezen dat ze zullen geassocieerd worden met de aanslagen in Brussel, zo vertelden ze aan Zaki Chairi in zijn radioprogramma op Arabel FM.

Chairi vertelde ook dat de radiozender "geen islamitische zender is", maar "dat het gebed wel een wezenlijk onderdeel is van ons aanbod. Het is een deel van onze identiteit".

Hautekiet liet daarop zo'n gebed horen, en dat lokte heel wat reacties uit, zowel positieve als negatieve. "Zijn jullie helemaal op jullie kop gevallen", mailde iemand.

Ook op Twitter was er commentaar:

Nu ook al een #muezzin op de vrt, 48 u na #BrusselsAttacks. Er zijn grenzen. #hautekiet

— aqhbart (@quhba) 24 maart 2016

Duidelijk, @hautekiet roept op tot het onverdoofd slachten, invoegen sharia law, genitale verminking, slavernij, en... zap

— Dixit ✌️ (@MrLucassen) 24 maart 2016

 

Natuurlijk kwamen er ook een hoop positieve reacties. Hilde mailde: "Fantastisch om op Radio 1 ook eens een andere stem te horen. En jammer dat er mensen zijn die het moslimgebed niet wilden horen, en daar hard op reageerden. Dat zegt vooral iets over hoe zij over 'de anderen' denken".

chapeau @hautekiet met de uitzending zonet. empathie en begrip van elkaar is vandaag cruciaal in brussel @radio1be

— Geert Verstraeten (@pythongeert) March 24, 2016

"Ik begrijp dat het confronterend is", reageerde Chairi, "maar ik denk dat we wat toleranter moeten zijn tegenover de filosofie van andere mensen."

Veel mensen associëren die sound met andere zaken, zo zei Hautekiet. "Maar voor ons is het gewoon een vreedzame oproep", zegt Chairi.

 

Foto © Arabel FM

Radio 1 Select