Veel regisseurs willen niet naar hun première

15 februari 2019
Filip Van Roe
Gisteren ging de nieuwe voorstelling 'All About Eve' van de Belgische regisseur Ivo van Hove in première in Londen. Van Hove maakte al voorstellingen over de hele wereld en werkte al samen met Jude Law, Ramsey Nasr en David Bowie. Wij belden hem op.

'All About Eve' is een klassieker uit de jaren '50. Het gaat over de theaterster Margo Channing die altijd té jonge rollen moet spelen. Ze ontmoet theaterfreek Eve die elke voorstelling komt kijken. Eve slaagt erin understudy te worden van Margo. 

Ivo gaat zelf altijd naar zijn premiere kijken, maar volgens hem is dat niet gebruikelijk. Veel regisseurs gaan tijdens hun premiere iets eten of drinken. Door de grote persaandacht kunnen ze niet genieten van hun première. Van Hove gaat dus wel kijken, omdat hij houdt van de kick. 

Het machtsvertoon binnen het theater is duidelijk zichtbaar

Ondanks dat het verhaal al bijna 70 jaar oud is, past het ook in de huidige me too-tijden. In het stuk speelt een criticus zijn machtsrol uit om actrices te domineren. Het toont ook het theater achter de schermen. Iets dat altijd mensen aantrekt.

Ivo regiseerde al heel wat stukken waardoor hij zelf zijn actrices kan kiezen. Voor 'All about Eve' koos hij voor Gillian Anderson, momenteel te zien in Sex Education op Netflix, als Margo Channing. Lily James speelt Eve Harrington. Er is op elk moment muziek en die werd gecomponeerd door PJ Harvey.

Je kan de voorstelling live volgen zoals een voetbalmatch

National Theatre Live zendt voorstellingen live uit in cinemazalen. Je hoeft dus niet helemaal naar Londen om de voorstelling van Ivo te ontdekken. Momenteel is er nog geen zaal in België aangekondigd, maar op 11 april kan je in Den Haag terecht voor een live-ervaring. De voorstelling wordt in Londen gefilmd en wordt meteen uitgezonden in de cinema.

Ticketjes kan je binnenkort hier kopen.

Beluister hier het volledige interview met Ivo van Hove:

Radio 1 Select