Veertig jaar Vlaams cultuurhuis ‘De Brakke Grond’ in Amsterdam

18 mei 2022
© De Brakke Grond
Feest in Amsterdam! Veertig jaar geleden opende in de Nederlandse stad het Vlaams cultuurhuis ‘De Brakke Grond’. Het huis evolueerde van een overheidsinstelling tot een hedendaagse kunstenorganisatie. Al vier decennia brengt ‘De Brakke Grond’ Vlaamse kunstenaars en Nederlandse kunstliefhebbers samen.

Op 23 mei 1981 opende Minister Rika De Backer (CVP) officieel het cultuurcentrum. ‘De Brakke Grond’ is gevestigd aan Nes 45, een buurt met veel theaters. De naam van het huis verwijst ook naar het drassige gebied dat zich oorspronkelijk op die plek bevond. De oprichting verliep niet zonder slag of stoot. Het initiatief van de Vlaamse overheid viel niet bij iedereen in goede aarde. Een pand in Amsterdam is namelijk duur.

‘De Brakke Grond’ heeft een unieke positie in het cultuurlandschap. De centrale missie is het promoten van de Vlaamse cultuur in Nederland. Het cultuurhuis is op die manier een springplank voor Vlaamse artiesten in Nederland. Daarnaast ontstaan er ook heel wat Vlaams-Nederlandse samenwerkingen.

Evelyne Coussens schreef in samenwerking met de lage landen een reflectie op het veertigjarig bestaan van ‘De Brakke Grond’. Het artikel kan je hier lezen.

Lees verder onder de video

Ontdek ‘De Brakke Grond’

Fier als een gieter

Veertig jaar na de opening is het tijd voor feest. Van vrijdag 20 mei tot zondag 23 mei sluit ‘De Brakke Grond’ zijn jubileumjaar af met het feestweekend ‘Fier als een gieter’. Op het programma staan verschillende artiesten en doorlopende installaties. Bent Van Looy opent het feestweekend met een live-uitzending van ‘Culture Club’.

Directeur Bart Govaert komt langs. Ook Vlaams acteur Damiaan De Schrijver en Salomé Mooij keren terug naar ‘De Brakke Grond’.

Luister op vrijdag 20 mei live naar ‘Culture Club’ om 18 uur. Of luister in onze app, wanneer het je past.