Veiligheidscontroles op luchthaven minder zichtbaar

19 oktober 2016
Vanaf 7 november veranderen de veiligheidsmaatregelen op Brussels Airport die waren ingevoerd na de aanslagen van 22 maart. De tenten van de prescreening voor het luchthavengebouw verdwijnen. In de plaats komen een hele reeks iets minder zichtbare veiligheidsmaatregelen.

"We hebben na de aanslagen gekozen voor zeer zichtbare maatregelen, met de inzet van tientallen politiemensen en militairen. Maar we wisten dat die capaciteit op termijn niet houdbaar was", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

We evolueren nu naar een nieuw veiligheidsconcept dat menselijke controle en inzet van technologische middelen integreert.

Er wordt fors ingezet op slimme camera's. Op de toegangsweg naar de luchthaven komt er een cameraschild met nummerplaatherkenning, aangevuld met een systeem van slagbomen. Aan de luchthaven zelf zal worden gewerkt met een systeem met gezichtsherkenningscamera's. Voor de toegangsdeuren van de luchthavenhal komt er een veilgheidssas.

Politieagenten op de luchthaven krijgen een opleiding om verdachte gedragingen te kunnen herkennen, naar het voorbeeld van de "behaviour detection officers" op de Iuchthaven van Tel Aviv. "Het gaat echt om het herkennen van bepaalde gedragingen, dus niet op basis van leeftijd, geslacht of etnie", zegt Jambon.

Mocht er dan toch nog een interventie nodig zijn, zal er snelleresponsteam van de politie klaar staan. De federale politie zal ook aanwezig zijn in het operationeel centrum van de luchthaven.

Wie iemand met de auto komt ophalen of afzetten, zal de parkeergarage moeten binnenrijden, want de weg net vóór de vertrekhal blijft verboden terrein voor auto's.

Het is de bedoeling om het veiligheidsconcept op termijn ook op de regionale luchthavens in te voeren.

Daarnaast besteedt Jambon ook aandacht aan informatie verzamelen, want dat is de eerste stap bij een doeltreffend veiligheidsbeleid. "Het doel moet zijn terroristen of andere criminelen te vatten voor ze tot actie overgaan", zegt hij. In dat verband zijn de verschillende databanken van de politie met elkaar verbonden.

Bron: deredactie.be