Venetië is dood, Gent springlevend

15 juni 2017
Wie deze zomer een romantische citytrip plant naar Venetië, zal daar niet dezelfde stad van weleer aantreffen. "Venetië is dood. Het is net een pretpark", zegt Jan van der Borg, professor Toerisme aan de KU Leuven, in Nieuwe Feiten. Vlaamse steden, zoals Gent, doen het veel beter.

De toeristen in Venetië kosten meer dan ze opbrengen. Volgens professor van der Borg, die onderzoek voert naar toerisme in de populaire Italiaanse bestemming, verliest de stad stilaan zijn identiteit doordat ze overspoeld wordt - niet enkel door overstromingen, maar ook door de toeristen zelf. "Als een bestemming te veel bezoekers ontvangt, gaan er traditionele activiteiten verloren", luidt zijn analyse.

Leven na de dood?

Venetië is nog te redden, weet professor van der Borg. "Door minder in te zetten op dagjestoeristen en echte verblijfstoeristen te bevoordelen", klinkt een van de oplossingen. De professor verklaart ook steden zoals Amsterdam, Berlijn en Barcelona dood. "Op dat vlak doen Vlaamse steden, zoals Gent, het veel beter."

Toerisme Vlaanderen behoedt onze steden ervan de Venetiaanse toer op te gaan

"Onder leiding van Toerisme Vlaanderen worden Vlaamse steden beter voorbereid op de oneindige groei van de toeristische vraag. De Vlaamse kunststeden zijn een van de weinigen op wereldniveau die zich daar al druk over aan het maken zijn. Door proactief en innovatief toerismebeleid te voeren, gaan steden als Gent niet de Venetiaanse toer op. Ik denk dat dat alleen maar toe te juichen is."