Verboden thuis te bevallen

6 oktober 2011

In Hongarije een kindje op de wereld zetten, is geen pretje. Hoewel er een sterke traditie bestaat om in ziekenhuizen te bevallen, zien die er eigenlijk nogal kil en akelig uit en worden zwangere vrouwen er als 'zieke' patienten behandeld. Allesbehalve een feest dus. Thuis bevallen dan maar?

Goed idee, ware het niet dat je het dan zonder dokter of vroedvrouw moet zien te klaren. Die mogen niet (of slechts onder strenge voorwaarden) helpen met een thuisbevalling.

Gynaecologe Agnes Gereb wilde dat niet geweten hebben. Als leidster van een beweging die thuisbevalling promoot liet ze eigenhandig maar liefst 3500 kindjes thuis op de wereld komen. Maar toen het één keer bijna verkeerd ging, kreeg ze de politie aan haar deur. Die heeft haar nu een huisarrest van 2 jaar en een verbod van 5 jaar om kinderen op de wereld te helpen opgelegd.

Het huisarrest van Gereb zorgt voor grote ophef in Hongarije. Haar supporters protesteren zowel op straat als op het internet (er bestaan maar liefst twee 'Free Agnes Gereb'-sites! Hier en hier) en via sociale netwerksites tegen haar gevangenisstraf, die onlangs opnieuw met drie maanden is verlengd, en voor het recht voor vrouwen om te bevallen waar ze willen. De president van Hongarije zou haar amnestie kunnen geven, maar heeft die gewijgerd!

Radio 1 Select