Verbond caféhouders over minder cafégangers: "Bijna catastrofale situatie"

24 november 2021
© Gerrie van der Walt (Unsplash)
Sinds het Overlegcomité van vorige week gaan er opvallend minder mensen op café. Dat zegt Fedcaf, het verbond van caféhouders. Exacte cijfers zijn er niet maar Erik Beunckens, gedelegeerd bestuurder van Fedcaf, krijgt van uitbaters uit alle hoeken van het land dezelfde meldingen.

"Het was al kalm, en is is nóg kalmer geworden. Catastrofaal kalm, zelfs. De vaste stamgasten, die in kleinere groepen komen, blijven nu ook weg", zegt Beunckens. "Net als de oudere klanten. Mensen blijven weg omdat de corona hebben opgelopen, of omdat ze bang zijn om zich nog op openbare plaatsen te begeven. En we horen ook dat de stijgende energieprijzen een rol spelen: mensen letten hierdoor meer op hun geld."

Deze situatie is eigenlijk onhoudbaar, zegt Fedcaf, want de vaste kosten van cafébazen lopen wel gewoon door, terwijl de inkomsten te laag liggen. En daarom zijn er opnieuw steunmaatregelen nodig van de overheid. "Het zou financieel gezonder zijn om weer te sluiten. En als men wil dat onze sector niet kopje-onder gaat, dan zijn steunmaatregelen in deze situatie absoluut noodzakelijk", zegt Fedcaf.

Beluister het gesprek met Erik Beunckens, gedelegeerd bestuurder van Fedcaf in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'