Verdachten "Iraanse spionagethriller made in Belgium” voor de raadkamer in Antwerpen

15 juli 2020
Het doelwit van de mislukte aanslag was deze bijeenkomst bij Parijs in 2018
De Antwerpse raadkamer verwijst vandaag mogelijk vier verdachten door die een aanslag wilden plegen op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie bij Parijs. Twee van de verdachten zijn Belgen van Iraanse afkomst. Een derde verdachte is een Iraanse diplomaat. Het verhaal leest als een spionagethriller.

Juni 2018. Een zonnig terras in Luxemburg. Amir S. (40) en zijn vrouw Nasimeh N. (35) zitten op terras met iemand die als "Daniël" wordt omschreven. De twee wonen in Wilrijk bij Antwerpen, hebben Iraanse roots, en zijn lid van de Iraanse Oppositiebeweging "Volksmoedjahedien van Iran" (MEK). "Daniël" waarschuwt het koppel dat het tijd is voor actie.

Eind juni vindt er in de buurt van Parijs een massabijeenkomst plaats van de Iraanse oppositie. Er worden 25.000 aanhangers verwacht, onder wie verschillende hoge Amerikaanse gasten. Rudi Giuliani, oud-burgemeester van New York, en persoonlijke advocaat van president Donald Trump zal er onder meer spreken. Ook John Bolton, Trumps Nationale Veiligheidsadviseur tekent present.

De twee rapporteren al een tijdje aan Daniël wat de Iraanse oppositie doet. Maar nu wil hij dat de twee explosieven binnensmokkelen en een aanslag plegen.

"Daniel" blijkt over een Iraans diplomatiek paspoort te beschikken en is verbonden aan de Iraanse ambassade in Wenen. Zijn echte naam blijkt Assadolah Assadi (49). Volgens Amerikaanse en Israëlische media blijkt "Daniël" niemand minder dan het hoofd van de Iraanse inlichtingendienst in Europa.

Ook een vierde man wordt aangehouden in Frankrijk. Over hem is maar weinig geweten, "maar hij zou in nauw contact hebben gestaan met Assadi", aldus een betrokken advocaat.

Volgens Israëlische media zou de Israëlische geheime dienst, de Mossad, een cruciale rol hebben gespeeld in het waarschuwen van de Belgische en Franse veiligheidsdiensten. Onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu alludeert naar de arrestatie.

Spionagethriller in de maak

De Antwerpse raadkamer moet nu bekijken of het de vier doorverwijst. Als het dat doet, kan het proces dit najaar in Antwerpen starten.

Duitsland leverde Assadolah Assadi ondanks Iraans protest uit aan ons land. Dat de vier nu al meer dan twee jaar worden vastgehouden in voorarrest toont aan dat justitie niet licht gaat over de diplomatiek uiterst gevoelige zaak. "De vier verdachten riskeren tot twintig jaar cel", aldus een betrokken advocaat.

Als de vier zouden worden veroordeeld, zou dat een enorme blamage zijn voor het Iraanse regime. Het zou inhouden dat Iran een aanslag wilde plegen op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie bij Parijs.

Jens Franssen doet het verhaal in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend