Verdwijningszaak Théo Hayez: “De politie staat voor een zeer groot raadsel”

17 juni 2019
De verdwijning van Théo Hayez, de Belg die vermist is in Australië, wordt er nu als een moordzaak behandeld.

Moordzaak

"De politie staat momenteel voor een zeer groot raadsel" zegt correspondente Eveline Masco in 'De Ochtend'. "17 dagen zoeken heeft nog niets opgeleverd, ondanks een heel grote inzet met gespecialiseerde teams, de politie, de lokale bevolking, speurhonden, drones, in de bossen, op zee, noem maar op. Nergens is een spoor van Théo te vinden, behalve dan die enkele camerabeelden die dan plotseling stoppen. Het is een volledig raadsel, vandaar de upgrade van verdwijningszaak naar moordzaak.”

WhatsApp

De vader van Théo heeft samen met de politie een persconferentie gehouden. Een emotionele Laurent Hayez richtte zich tot het bedrijf achter de berichtenapp Whatsapp: "Het is cruciaal dat de onderzoekers toegang krijgen tot Théo's account en dat zonder vertraging. Elke minuut telt. Dit gaat om hulp verlenen aan een persoon in groot gevaar."

Wat hoopt de vader te vinden op de WhatsApp-account van zijn zoon? “We weten dat Théo een WhatsApp-conversatie heeft gehad, maar we weten niet met wie en waarover het ging" zegt Masco. Is het een aanwijzing van een plek waar hij eventueel naartoe gegaan is? Was ie aan het afspreken met iemand?"

Intussen laat WhatsApp weten dat het samenwerkt met de politie, maar in zekere zin beperkt is. "Ons hart gaat uit naar Théo Hayez en zijn familie. We snappen het belangrijke werk dat de politiediensten verzetten en assisteren hen, in overeenstemming met de wetgeving en onze servicevoorwaarden", zegt een woordvoerder. WhatsApp kan blijkbaar toegang verschaffen tot bepaalde gegevens van een gebruiker, zoals een IP-adres en basisinformatie maar niet de inhoud van berichten.

Byron Bay

Théo verdween in Byron Bay, een populaire plek niet zo ver van Brisbane. "Het is een toeristische trekpleister waar veel backpackers op afkomen. Het is heel populair bij surfers en er is een groot verloop van toeristen. Maar de lokale bevolking is heel betrokken. Ze hebben overal mee helpen zoeken" zegt Masco.

Net omwille van die status als toeristische trekpleister, is ook de nationale Australische media met de zaak bezig. "Australië in het algemeen is een van de topbestemmingen voor rugzaktoeristen. De laatste cijfers geven zo'n 600.000 rugzaktoeristen aan per jaar. En af en toe is er wel eens iemand een paar dagen spoorloos: geen gsm-ontvangst, te ver in het bos, te ver in de woestijn. Maar ze dagen altijd weer op. Dit keer blijkt het helaas helemaal anders te lopen."

Bekijk de persconferentie van Laurent Hayez, de vader van Théo:

Beluister het gesprek met Eveline Masco in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'