Verenigd Koninkrijk en EU bereiken op de valreep akkoord over brexit, maar zal het door het Britse parlement geraken?

17 oktober 2019
© Belga (Thierry Roge)
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de brexit, de uitstap uit de Europese Unie. Dat bevestigt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Vraag is of het akkoord zal goedgekeurd worden in het Britse parlement, aangezien de Britse premier Boris Johnson allicht niet zal kunnen rekenen op de broodnodige steun van de Noord-Ierse unionisten.

Straks begint in Brussel een Europese top met de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-lidstaten. Om op 31 oktober tot een onderhandelde brexit te kunnen komen, was het nodig dat er tegen deze EU-top een akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op tafel lag.

Europees Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker laat via Twitter weten dat de onderhandelingsteams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een "fair en evenwichtig" akkoord hebben bereikt. En ook de Britse premier Boris Johnson bevestigt dat er een deal is. Het akkoord kunt u zelf lezen op de website van de Europese Commissie.

Dat akkoord kan straks bekrachtigd worden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders op de Europese top in Brussel. In Londen moet het Britse parlement ook nog zijn groen licht geven. Premier Johnson roept de parlementsleden op om dat ook te doen zaterdag.

Vraag is of dat laatste ook zal lukken. Hét grote struikelblok was tot nu toe steeds de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Johnson zou wat dat betreft belangrijke toegevingen hebben gedaan. Vanmorgen lieten de Noord-Ierse unionisten (DUP) nog weten dat ze niet akkoord kunnen gaan met het ontwerpakkoord en daar blijven ze voorlopig bij. Boris Johnson heeft hun steun nodig om het akkoord door het Britse parlement te krijgen.

In dat licht kan er meteen een belangrijke kanttekening geplaatst worden bij dit akkoord. Op 14 november 2018 was er ook al eens een brexit-akkkoord, toen met de Britse premier Theresa May. Zij verloor de stemming in het Britse parlement. Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, zegt dat deze deal "nog slechter" is dan de deal die May destijds bereikte.

'Nieuwe Feiten' had een gesprek met correspondente Lia Van Bekhoven over de brexitdeal, en wat er al dan niet in zou staan. 

Herbeluister deel 1 via Radio 1 Select

Herbeluister deel 2 via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Volg vrtnws.be voor de laatste updates over de brexit!