Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Verenigde Staten gaan 1 miljoen vaten olie per dag uit reserves vrijgeven om brandstofprijzen te drukken

do 31 mrt. - 2:21

De Verenigde Staten gaan gedurende zes maanden elke dag ruwweg 1 miljoen vaten olie uit de reserves vrijgeven. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd. Met de opmerkelijke maatregel hoopt hij de benzineprijzen omlaag te brengen, die sinds de oorlog in Oekraïne stevig zijn gestegen.
Olie oppompen

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om vanaf de maand mei gedurende zes maanden elke dag één miljoen vaten olie uit de strategische reserves op de markt te brengen. In totaal zou het dus gaan om 180 miljoen vaten olie.

De Amerikaanse president heeft zijn plannen toegelicht tijdens een toespraak, die u hier kunt bekijken (zonder ondertitels):

Oliebedrijven zullen de ruwe olie uit de reserves ontvangen om ze later -plus rente- terug te geven aan de overheid. De olie komt uit de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve (SPR), die momenteel goed zou zijn voor 568 miljoen vaten, verspreid over zoutgrotten in Texas en Louisiana. De oliereserves worden sinds 1973 aangelegd en worden normaal ingezet in noodsituaties, zoals orkanen, en om schokgolven op de wereldmarkt op te volgen.

Recordaantal

Toch zijn ze de voorbije maanden al twee keer aangeboord.

Dat gebeurde een eerste keer (voor het eerst in 10 jaar) in het najaar van vorig jaar, in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. Toen werden 50 miljoen vaten uit de reserves vrijgegeven om de prijzen aan de pomp te drukken en de inflatie tegen te gaan. Kort na de Russische inval in Oekraïne beloofde Biden opnieuw 30 miljoen vaten olie uit de reserves om de mondiale energiemarkt te stabiliseren.

Nu schakelt de Amerikaanse president dus een versnelling hoger, door gedurende zes maanden 180 miljoen vaten op de markt te brengen, het hoogste aantal dat ooit uit de reserves is gehaald.

Met die opmerkelijke maatregel hoopt Biden de brandstofprijzen te doen dalen. Die zijn sinds de oorlog in Oekraïne fors de hoogte in geschoten, wat de Amerikanen pijn doet en ook de populariteit van de president aantast. Met het oog op de "midterms", de tussentijdse verkiezingen, is dat natuurlijk iets wat vermeden moet worden.

"Deze maatregel zal voorzien in een historische hoeveelheid die moet dienen als overbrugging tot de herfst, wanneer de productie op de thuismarkt wordt opgevoerd", zegt het Witte Huis in een mededeling. Het geld van de olieverkoop zal worden gebruikt om de voorraden de volgende jaren weer aan te vullen.

Boetes

Maar het aanboren van de reserves is lang niet de enige maatregel die Biden aankondigde. De VS moet ook zelf meer olie oppompen, beklemtoonde hij. "Op lange termijn moeten we energie-onafhankelijk worden", zei hij. Oliebedrijven die weigeren meer olie op te pompen -omdat de prijzen gaan dalen als er meer olie voorradig is- zullen boetes opgelegd krijgen.

De Amerikaanse regering gaat daarnaast ook aan het Internationaal Energieagentschap (IEA) vragen om de vrijmaking van reserves van andere olielanden te coördineren. Mogelijk zullen ook de Britten een deel van hun oliereserves vrijgeven. De olieproducerende landen, verenigd in de OPEC+, houden voorlopig vast aan hun geplande productiequota.

Het uitlekken van de nieuwe plannen was vandaag genoeg om de olieprijzen in amper enkele minuten tijd te doen dalen, met zowat 5 procent, nadat de koers de voorbije dagen was gestegen.

Het vrijgeven van de strategische oliereserve door Amerika kan ook de prijs van diesel en benzine bij ons doen dalen, zegt Frank Vranken, strateeg bij vermogensbeheerder de Rothschild. "Als je per dag 1 miljoen vaten olie vrijgeeft, breng je toch wel een pak extra olie op de markt, wetende dat de productie van de OPEC-landen 30 miljoen vaten olie per dag bedraagt. Daardoor zal de wereldwijde vraag iets lager zijn. Dat betekent dat de prijzen ook bij ons zouden kunnen dalen, zij het iets minder dan voor de Amerikanen."

Luister naar correspondent Björn Soenens in de VS via Radio 1 Select

Bron: vrtnws en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet