Verenigde Staten gaan open in drie fases

17 april 2020
De Amerikaanse president Trump wil een eind maken aan de lockdown van de Verenigde Staten en de economie weer opstarten. Hij stelt een plan in drie fases voor, verspreid over de komende maanden.

President Trump wil, naar eigen zeggen, een nieuw front in de oorlog tegen het coronavirus openen, namelijk het heropstarten van de Amerikaanse economie. Want een langere lockdown, zegt de president, zal leiden tot onherstelbare schade, in de vorm van drugs- en drankmisbruik, hartziektes en andere fysieke en mentale problemen.

Drie fases

Daarom stelt hij een stapenplan voor dat drie fases behelst die telkens enkele weken zouden duren. In de eerste fase gaan restaurants, sportstadions en kerken weer open, zij het onder de strenge voorwaarde dat de sociale afstand gerespecteerd wordt. Het verbod op niet-essentiële verplaatsingen blijft evenwel van kracht.

Als het aantal coronabesmettingen onder fase één niet opnieuw toeneemt, treedt fase twee in voege. Dat betekent dat de scholen weer open gaan en dat het verbod op niet-essentiële verplaatsingen wordt opgeheven.
Staten die in fase twee nog steeds een daling van het aantal besmettingen tellen, kunnen dan overgaan tot fase drie. Die maakt "publieke interacties" weer mogelijk: op bouwplaatsen en andere werkplekken wordt het aantal werknemers niet langer begrensd, en is bezoek in ziekenhuizen en rusthuizen weer toegelaten. Kwetsbare personen zal evenwel nog steeds worden aangeraden om drukbevolkte plaatsen te vermijden.

Gouverneurs sturen

Na conflicten met enkele (vooral Democratische) gouverneurs geeft president Trump nu toe dat de beslissingsmacht grotendeels bij de gouverneurs zal liggen. "Jullie zullen het sturen," zegt hij, "maar wij zullen je helpen." Toch maakt de gouverneur van de staat New York bekend dat, wat hem betreft, de lockdown van kracht blijft tot zeker 15 mei. New York is het epicentrum van de uitbraak in de Verenigde Staten. Die hebben tot op vandaag 678.711 besmettingen geteld, en 34.641 doden.

Luister naar Björn Soenens in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend