Verenigde Staten willen vaccin tegen einde van het jaar, maar is dat haalbaar?

16 mei 2020
De Verenigde Staten verhogen de inspanningen om een vaccin te vinden tegen het coronavirus. Onder de naam "Operation Warp Speed" bundelen wetenschappers, bedrijven en het leger de krachten om nog voor het einde van het jaar een vaccin te hebben.

Volgens president Trump is het de grootste wetenschappelijke operatie in de VS sinds 'The Manhattan Project', dat was de ontwikkeling van de eerste atoombom.

Aan het hoofd van het team staan een generaal van het Amerikaanse leger en een gewezen hoofd van een farmaceutisch bedrijf. Zij zeggen dat ze tegen eind 2020 een paar miljoen vaccins moeten kunnen produceren.

"Erg optimistisch"

Vooraanstaande wetenschappers waaronder de Amerikaanse viroloog Anthony Fauci hebben al laten verstaan dat die timing erg optimistisch is. "De president is altijd zeer positief, maar het positivisme is soms omgeslagen in een onrealistische weerspiegeling van de werkelijkheid", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens.

"Dat wordt hem wel kwalijk genomen, want hij geeft valse hoop aan de mensen. Dat doet hij ook met de testen. Hij zegt dat ze de beste ter wereld zijn in testen. Er zijn 11 miljoen testen gedaan, dat is drie procent van de bevolking. België heeft 645.000 testen gedaan, dat is meer dan 5,5 procent van de bevolking. Vaak zijn het dus foute weergaves van de werkelijkheid, dat is niet goed voor de geloofwaardigheid van de president."

Herverkiezing

Veel artsen zeggen dat het gemiddeld 4 jaar duurt vooraleer een vaccin ontwikkeld en op de markt kan gebracht worden. "Je kan je geen zware fouten permitteren en een vaccin met enorm veel bijwerkingen op de markt zetten. Het vertrouwen in vaccinaties is, zeker in de VS, al heel laag. Mocht het toch lukken, dan wordt er een wereldrecord gevestigd en krijgen de mensen die het vaccin in die tijd zouden ontwikkelen, zeker de Nobelprijs ", aldus Soenens.

Volgens Soenens is het niet ver zoeken naar de reden van Trumps optimisme: "Zijn herverkiezing staat op het spel".

Beluister het interview met Björn Soenens:

Lees meer: