Vereniging voetbalmakelaars: "Sinds uitbraak voetbalschandaal is er níks veranderd, nu zelfs minder transparantie"

12 september 2019
Advocaat Kris Luyckx en Dejan Veljkovic wonen een voetbalwedstrijd bij (februari 2019) (© Belga)
Sinds de uitbraak van het voetbalschandaal is er nog altijd niks veranderd aan de regelgeving rond voetbalmakelaars. En dat moet nu écht anders. Dat zegt voorzitter van de Belgian Federation of Football Agents (BFFA) Jesse De Preter in 'De Ochtend'.

Je kent de beelden ongetwijfeld wel: voetbalmakelaar Mogi Bayat die vrolijk, handenschuddend, een voetbalmatch volgt vanop één of andere V.I.P.-tribune. Of Dejan Veljkovic die met zijn advocaat Kris Luyckx rustig een match van Anderlecht bijwoont. Sommige makelaars, die in opspraak kwamen in het voetbalschandaal 'Operatie Zero', zouden ook gewoon terug aan het werk zijn. Voor de duidelijkheid: geen van hen is al veroordeeld, en het vermoeden van onschuld is dus van tel (hoewel Veljkovic uiteraard al alles bekende als spijtoptant, en zijn zwarte boekhouding aan de speurders liet zien). Maar de vraag is vooral of dit deontologisch kan, en hoe het komt dat de deuren binnen de hoogste regionen van het voetbal wagenwijd open lijken te blijven.

Het probleem is het systeem. Eerst moet er regelgeving komen. Deontologie is de kers op de taart

Het frustreert in ieder geval Jesse De Preter, zelf voetbalmakelaar en voorzitter van de Belgian Formation of Football Agents. "Je kan ervan denken wat je wil, maar die mannen zijn op zich op dit moment onschuldig. En er is ook geen enkel reglement dat verhindert dat hij zijn beroep zou uitoefenen. Maar het probleem is niet pakweg Mogi Bayat, wel het systeem", zegt hij. "Er zijn trouwens nog veel ergere makelaars actief dan Mogi Bayat, en daar wordt niks aangedaan omdat die onder de radar blijven. Ik denk dat we eerst moeten beginnen met het ontwerpen van afdwingbare efficiënte regelgeving. Daarna kunnen we daarop een deontologie baseren. Deontologie is de kers op de taart."

De Preter vindt dat er nu eindelijk iets moet veranderen. "De instanties moeten hun verantwoordelijkheid nemen in plaats van aan windowdressing te doen", zegt hij. "Sinds de voetbalschandalen zijn uitgebroken, is er helemaal niets gebeurd. Geen enkele nuttige stap op vlak van regelgeving en wetgeving. Integendeel. We hebben constructief oplossingen voorgesteld maar daar is niet mee gebeurd. De situatie is daardoor op vandaag erger dan een jaar geleden, want er is nu nog minder transparantie."

De oplossing is simpel, maar men maakt er iets moeilijks van. Waarom? Ik stel me daar vragen bij

Nochtans is het allemaal zo moeilijk niet, denkt de voorzitter van BFFA. "Als ik de reglementering bekijk die je nodig hebt, dat is 10 bladzijden", zegt De Preter. "Zet ons met de Gewestregering, de Pro League en de voetbalbond 2 weken samen in één kamer en dit is opgelost. Maar men maakt er iets moeilijks van. Waarom? Ik weet het niet. Ik stel me daar vragen bij."

Beluister het gesprek met Jesse de Preter (BFFA) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: