Waarom lange mensen nood hebben aan een belangenvereniging

26 juni 2018
De Nederlandse vereniging KLM, de Klub Lange Mensen, viert dit weekend haar zestigjarig bestaan. Voorzitster Hellen Keuken legt uit waarom lange mensen nood hebben aan een belangenvereniging.

De vereniging werd in 1958 opgericht door Albert Johan Kramer. “Die was zelf rond de 2m50”, zegt Hellen Keuken. “Die meneer trad toen ook op als circusattractie, dus hier en daar werd er ook een beetje overdreven.” De vereniging is vandaag vooral een belangenbehartiger om het leven van langere mensen te vergemakkelijken.

Internationale lengtevereisten

Om lid te kunnen worden van de KLM hanteert Keuken een internationale maat: 1m80 voor vrouwen en 1m90 voor mannen. Keuken zelf is 1m90 lang. “Ik mag zelfs als man”, grapte ze in ‘Nieuwe Feiten’. Ook België kende vroeger een club voor lange mensen, maar die bestaat niet meer. “Verenigingen hebben het in deze tijd moeilijk om hun leden te behouden. Je kan via sociale media al van zoveel lid worden.”

‘Grote’ problemen

Grote mensen ondervinden op verschillende domeinen nadelen van hun lengte. “De meeste dingen zijn gewoon voor de gemiddelde mens gemaakt.” Onder andere kledij is een probleem, dus shopt Keuken voornamelijk online. Ook vliegtuigen zijn een heet hangijzer binnen de club. “Wij kunnen niet in crèchehouding gaan zitten bij een noodgeval. Wij passen niet tussen die zetels.” Daarnaast verhogen geknelde benen de kans op een trombose. Keunen reserveert daarom steeds een ruimere stoel in het vliegtuig, maar dat kost natuurlijk meer.

Ook op sociaal vlak worden lange mensen hier en daar met moeilijkheden geconfronteerd. “Ten eerste ben je nooit incognito. Iedereen heeft je gezien. Wij horen soms ook maar flarden van het gesprek, omdat het geluid op een lager niveau zit.” Op activiteiten van de Klub Lange Mensen heeft men dat probleem veel minder. “Dan kunnen we eindelijk eens ‘op niveau’ praten”, zegt Keunen al lachend.

Beluister hieronder het volledige interview uit 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: