Verenigingen voor huurders en verhuurders pleiten voor tijdelijke toelage: "De achterstallige huur is problematisch"

15 april 2020
© Benoit Doppagne (Belga)
Het Vlaams Huurdersplatform en de Verenigde Eigenaars trekken voor het eerst samen aan de alarmbel: er moet een tijdelijke toelage komen voor huurders die hun woning tijdens de coronacrisis niet meer kunnen betalen. Maar ook praktisch loopt het stroef op de huurmarkt. Als je huurcontract afloopt, is het moeilijk om een nieuw plekje te vinden. Minister van Wonen Matthias Diependaele reageert in 'De Ochtend'.

Dat het woelige tijden zijn op de private huurmarkt, is algemeen geweten. Het Vlaams Huurdersplatform kreeg de voorbije weken al honderden oproepen binnen van bezorgde huurders die niet weten wat te doen. "Al voor de crisis gaf de helft van de huurders aan dat ze financiële problemen hadden", vertelt woordvoerder Joy Verstichele. "Door de quarantainemaatregelen en het beperkte inkomen van heel wat huurders wordt dat probleem alleen maar erger."

Tijdelijke coronahuurtoelage

Maar ook de verhuurders kampen met de nodige problemen. De beperkte inkomsten van een hoop huurders geeft achterstallige huur, waardoor ook verhuurders minder verdienen. Daarom pleiten het Vlaams Huurdersplaform en de Verenigde Eigenaars (de verenigingen voor huurders en verhuurders, red.) voor een gezamelijke oplossing: een tijdelijke coronahuurtoelage.

Volgens Katelijne D'Hauwers zou een tijdelijke huurtoelage van de overheid het probleem op de private huurmarkt grotendeels oplossen. "We zien zelfs dat de huurders die steeds op tijd betalen vroeg of laat met financiële problemen te maken krijgen. Vanaf juli zijn wellicht de meeste mensen weer aan het werk, waardoor ze de huur opnieuw kunnen betalen. Maar als ze dan met opgestapelde schulden zitten, wordt het een stuk moeilijker.

We vrezen dat het inkomensverlies voor veel verhuurders de druppel zal zijn die de emmer doet overlopen

Bovendien verwacht D'Hauwers nog een hoop bijkomstige problemen als de achterstallige huur niet betaald wordt. "We vrezen dat het inkomensverlies voor veel verhuurders de druppel zal zijn die de emmer doet overlopen. Mogelijk volgen er dan ook heel wat procedures voor de vrederechter, wat dan weer leidt tot uithuiszettingen. Op dat menselijk leed zit niemand te wachten."

Wie komt in aanmerking?

De maandelijke toelage die de huurdersbonden en de Verenigde Eigenaars vragen zou voldoen aan de inkomens -en bezitsvoorwaarde voor een sociale huur. "Dat betekent dat mensen met een eigendom niet in aanmerking komen voor de toelage", gaat Verstichele verder. "Ook mag je maar een maximaal inkomen hebben. We vragen dat huurders die aan de voorwaarden voldoen een bedrag krijgen dat gelijk is aan dat van de huurpremie zolang de beschermde crisismaatregelen duren."

Daarmee zouden zo'n 240.000 huishoudens (van de 550.000 private huurders in totaal, red.) in aanmerking komen voor een tijdelijke toelage. "Voor die mensen moeten we een oplossing vinden", zegt Verstichele. "We hebben momenteel al een aantal maatregelen waarbij een twintigduizendtal mensen voor een stuk ondersteund wordt. Maar de rest laten we op dit moment nog in de kou staan."

Should I stay or should I go?

Toch zijn het niet alleen financiële problemen die opduiken op de private huurmarkt. Heel wat huurders zitten met de handen in het haar omdat hun contract afloopt. En dat is problematisch, want het is tegenwoordig erg moeilijk om een nieuw plekje te vinden. "De markt ligt bijna volledig stil", vult Verstichele aan, "en nieuwe woningen bezichtigen mag eigenlijk ook niet. Er zijn natuurlijk creatieve oplossingen zoals videorondleidingen, maar dat is niet helemaal hetzelfde."

Toch is er een oplossing voor mensen die hun woning niet meteen kunnen verlaten: uitstel vragen. Maar daarvoor moeten zowel huurder als verhuurder akkoord zijn, en dat blijkt niet altijd even makkelijk. “Je kan uitstel of verlenging aanvragen wegens buitengewone omstandigheden, maar de verhuurder moet daarmee instemmen. Anders bega je een contractuele fout. Bovendien verstoort de huurder die zijn woning niet kan verlaten de huurketen, omdat de volgende huurder dan niet kan intrekken, enzovoort."

Het Vlaams Huurdersplatform raadt daarom alle huurders en verhuurders aan om samen naar een oplossing te zoeken. "Als je geen alternatief hebt, kan je beter in je woning blijven", zegt Verstichele. "Bovendien is er momenteel een uitzettingsverbod van kracht, wat betekent dat je niet uit je huis gezet kan worden tot 17 juli. Toch bega je nog steeds een contractuele fout, waarvoor je later vervolgd kan worden en de nodige kosten zal moeten betalen."

Minister van Wonen Diependaele wil geen extra toelage voor huurders met financiële problemen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is niét van plan om huurders met financiele moeilijkheden een toelage te geven. Zowel de huurders als de verhuurdersvereniging hadden daarom gevraagd, omdat heel wat mensen minder inkomen hebben door de coronacrisis, en zo in de problemen komen om de huur te betalen.

Maar minister Diependaele is niet meteen van plan om in te gaan op de vraag van de verenigingen van huurders en verhuurders. "We hebben al maatregelen genomen" zegt hij in 'De Ochtend'. "We hebben gezorgd dat mensen niet uit hun huis kunnen gezet worden en als mensen effectief achterstand in huurgelden opbouwen, kan men naar het OCMW gaan en daar kan men beroep doen op het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen. Daar nu nog eens een premie bovenop doen, zal dubbelop zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Beluister het gesprek met Matthias Diependaele in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: