Verenigingsleven sluit zich aan bij cultuursector met acties tegen besparingen Vlaamse regering

21 november 2019
© Anna Earl (via Unsplash.com)
Meer dan 100 middenveldorganisaties hebben acties aangekondigd tegen de besparingen van de Vlaamse regering. Dat doen ze in een open brief in 'De Morgen'. Het gaat onder meer om vakbonden, ziekenfondsen, jeugdbewegingen, vrouwenbewegingen en organisaties voor minderheden. Gemiddeld moeten ze 6 procent besparen op een totaal van 3 miljard subsidies.

"Het is gek dat de regering bespaard net op wat Vlaanderen bijzonder maakt, zoals onze kunsten en ons verenigingsleven", zegt Wouter Hillaert van de burgerbeweging Hart Boven Hard, die de open brief in 'De Morgen' mee ondertekende. "6 procent lijkt niet zoveel, maar het is wel de zoveelste besparing. Van heel veel verenigingen hoor je dat ze op hun tandvlees zitten. Dat gaat niet over een kleine niche in onze samenleving, dat gaat over miljoenen Vlamingen die zich elke week engageren in een van die verenigingen. Die voelen dat aan den lijve."

Eerder was er al veel toen doen over de besparingen in de culturele sector, nu sluit het bredere middenveld zich aan bij het protest. "Als de regering echt wil investeren in een warm Vlaanderen, dan schroeft ze haar desatreuze plannen voor het middenveld, de openbare dienstverlening en de cultuursector terug", staat er in de open brief.

Meer info vind je op vrtnws.be

Beluister het gesprek met Chris Truyens, inhoudelijk directeur bij SAM, in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, De Morgen en 'De Ochtend'

Lees ook: