Vergeet de griepprik, hier is de vaccinatiepleister

29 september 2015
"De discussie over wie het griepvaccin moet toedienen, de apotheker of de arts, zal zichzelf oplossen", zegt Marc Van Ranst. "Binnen tien jaar is er de vaccinatiepleister." Handig voor wie bang is van een prikje.

Op 1 oktober begint de griepvaccinatieperiode. De apothekers stellen nu voor dat zij zelf de griepprik zetten in plaats van de huisarts. Dan laten meer mensen zich vaccineren en zijn ze beter beschermd tegen een mogelijke griepepidemie. De huisartsen gaan niet akkoord.

Volgens Marc Van Ranst, professor virologie (KULeuven), moet een vaccin krijgen inderdaad makkelijker worden. "Je moet als patiënt al bijzonder gemotiveerd zijn om de calvarietocht van de huisarts naar de apotheker en terug naar de huisarts te maken."

"Maar binnen tien jaar is de discussie over wie het griepvaccin moet toedienen achterhaald. Dan is er de vaccinatiepleister die je zelf kan aanbrengen."

Het gaat om een pleister met honderden microscopische naaldjes van nog geen millimeter lang die een klein beetje in de huid penetreren en zo antistoffen opwekken (zie foto). Hoelang je zo'n pleister op je huid moet plakken, hangt af van het soort pleister, maar een kwartier is voor sommige pleisters al genoeg.

"Het werkt, daar zijn we zeker van. Het enige probleem waar de pleister nu nog mee kampt, is de productie. Je moet miljoenen exemplaren kunnen maken op een paar maanden tijd. En dat moet ook nog eens betaalbaar zijn voor de consument."

Maar dat pijnlijke naalden binnen enkele jaren tot het verleden behoren, daar is Van Ranst zeker van.

Foto © Georgia Institute of Technology/Jeong-Woo Lee