Vergeet Michael Jackson, dit is de Pharrell Williams van de Seventies en Eighties

6 april 2017
Eén van de grootste muzikanten van de jaren 80? Wally Badarou, een geniale toetsenist met Afrikaanse roots, zegt Jan Delvaux. Je kent hem niet, maar hij is verantwoordelijk voor enkele van de grootste hits uit het meest flashy aller decennia.

"Aqua"

In 1978 wordt "Aqua" opgenomen. Je kent het misschien niet, maar het wordt aanzien als één van de fundamenten van de Franse elektronische muziek. Het nummer wordt geschreven door het met een zéér creatieve groepsnaam gezegende collectief DVWB, een samensmelting van de initialen van de makers: Daniel 'Vangarde' Bangalter en Wally Badarou. De eerste is de vader van Thomas Bangalter, één helft van Daft Punk, de tweede ken je, waarschijnlijk, niet.

"Pop Muzik"

Daniel Vangarde en Wally Badarou leren elkaar eind jaren 70 kennen in Parijs. De jonge, getalenteerde toetsenist ligt dan onder contract bij Barclay Records, het label van zowel 'The Pebbles" als "Ferre Grignard". 

Maar al lang daarvoor was Badarou een veelgevraagd sessiemuzikant, die onder een karrevracht van platen een vette discosound inspeelde. In 1970 werkt hij samen met Engelse muzikanten die naar Parijs waren gekomen om hun eerste plaat op te nemen. Hij arrangeert het nummer "Pop Muzik" van "M".

The Gibson brothers

Badarou komt in contact met Daniel Vangarde via de "Gibson Brothers", die Vangarde managed. De "Gibson Brothers" spelen ook live en Badarou gaat mee op tournée. 

De broertjes ken je wel, of toch hun grote hit, "Qué Sera Mi Vida":

Daniel Vangarde heeft in de mot dat de jonge toetsenist een buitengewoon talent is en besluit voluit voor Badarou te gaan. Hij bouwt zelfs een conceptuele monsterstudio voor de muzikant. 

Jean Kluger

Jean Kluger is een goede copain van Vangarde en tevens de manager van Will Tura. Via Vangarde vraagt hij Badarou om mee te spelen op de enige plaat van Will Tura die in Nederland de top tien zal halen: "Hopeloos". Badarou kleurt de hele plaat met zijn keyboards.

In de jaren 80 vraagt de Chris Blackwell, de man die Roxy Music, U2, PJ Harvey en Tom Waits tekende in Engeland, of Daniel Vangarde geen goede toetsenman kent om in een all-starband te komen spelen. Vangarde raadt Badarou aan. Slechte zet, want zo raakt hij Wally Badarou ook kwijt.

De Pharrell Williams mag gaan meespelen in de Compass Point Studio's in de Bahamas, een plek waar zeer veel prachtige platen gemaakt zijn. Hij speelt mee op platen van Grace Jones, Talking Heads en Joe Cocker. Daarnaast wordt Badarou ook het officieuze brein van Level 42.