"Vergeleken met Hongkong is New York een dorp"

24 september 2015
De actualiteit wordt met argusogen in de gaten gehouden door De bende van Annemie én door de nieuwsgast van de dag. Vandaag is dat Lukas De Vos. Hij vertelt persoonlijke verhalen naar aanleiding van de actualiteit.

Lukas De Vos is bijna een jaar met pensioen als VRT-journalist. "Ik mis mijn microfoon. Ik had helemaal geen zin om met pensioen te gaan, maar als ambtenaar had ik geen keuze."

De Vos bracht al meermaals een bezoek aan Hongkong. "Dat is de meest fantastische stad ter wereld. New York is een dorp tegenover Hongkong. Die stad heeft echt alles."

De vluchtelingenstroom en de manier waarop de Hongaarse premier Viktor Orbán zich tegen de Europese solidariteit keert, herinnert hem aan de oorlogen in ex-Joegoslavië. Meer bepaald aan de oorlog van Kroatië met Servië, die hij als journalist van heel nabij heeft gevolgd. Verhalen genoeg.

De Noordpool kan de laatste jaren op veel belangstelling rekenen van grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland, Canada, enzovoort. Reden: De grote voorraden gas en olie. Lukas De Vos wil weten: Zal die race naar de Noordpool de moeite waard blijken?