Vergeten landgenoten

24 oktober 2015

Hoe zeg je styling in het Duits? Of look and feel? Volgens Google Translate is het antwoord: ‘styling’ en ‘look and feel’. Dat krijg je als je de oorlog verliest. Wij hadden gehoopt op iets als ‘Stilabdwingung’ of ‘Form und Gefühl’. Woorden die je kan blaffen.

We willen het nl. over de look and feel van het fascisme hebben. U weet wel: zwarte hemden, laarzen, marcheren, de Grote Leider die op het balkon staat te brullen... Je zou denken dat het allemaal door Hitler zelf is bedacht. Of op z’n minst door Goebbels. Maar het komt van een Italiaan en nee, het is niet Mussolini.

Gabriele d’Annunzio geldt tot op vandaag als een van de grootste Italiaanse dichters aller tijden, maar het was tegelijk een operettefascist die in 1919 in Fiume een eigen dictatoriale stadstaat wist te stichten. Een soort van Koksijde aan de Adriatische Zee waar die hele fascistische look and feel voor het eerst op grote schaal is toegepast. Vooral de nachtelijke fakkeloptochten van de Camicie Nere waren berucht. 

De Vrijstaat Fiume had ook een soort Minister van Buitenlandse Zaken - en nu wordt het pas echt interessant want dat was een Belg - Leon Kochnitzky, een dichter uit Sint-Joost-ten-Node. Kijk, daar willen wij dan alles over weten. Wie was dat? Hoe is die daar verzeild geraakt? Enzovoort enzovoort.

Rik Van Cauwelaert heeft dat ook. Hij heeft daar zelfs een boek over geschreven. ‘Tussen de plooien’ zo heet het. Over landgenoten die onterecht door de mazen van de geschiedschrijving zijn geglipt. Beroemde Belgen waar u nog nooit heeft van gehoord. Of waar u niet alles van wist.

Zo weten we nu ook waarom Hitler hoogstpersoonlijk een krans liet bezorgen op de begrafenis van graaf Henri de Baillet-Latour, de eerste Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité.

Dat soort verhalen, over wat er zich allemaal heeft afgespeeld in de coulissen van de wereldgeschiedenis, daar houden wij van.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select