Vergeten pareltjes van Louis Neefs

21 oktober 2017
Louis Neefs zou deze zomer - nog altijd maar - tachtig geworden zijn. Onze muziekkenner Jan Delvaux is een groot fan en dook in zijn platenkast om er zijn persoonlijke, maar vaak vergeten, favorieten uit te vissen. “De mooiste nummers van Louis Neefs zijn vaak albumtracks die nooit op single zijn verschenen.”

Op kerstdag 1980 kwam Louis Neefs om het leven bij een verkeersongeval, maar hij is nog lang niet vergeten. “Louis Neefs is zo’n artiest die nog steeds opgepikt wordt door de volgende generatie”, stelt Jan Delvaux vast. “Hij werd al gewaardeerd tijdens zijn leven, maar na zijn dood is hij alleen nog beroemder geworden.”

Delvaux’ grootste favoriet is Zondagmiddag Liliane. Het is een liefdeslied over zijn echtgenote en is geïnspireerd op een nummer van de Amerikaanse countryzanger Kris Kristofferson.

Speciale vermelding verdienen volgens Delvaux ook Neefs’ arrangeur Paul Quintens en zijn tekstschrijver Philemon Van Cauwenbergh. Zij schreven onder meer het onbekendere Iris, waarmee hij in 1968 een liedjesfestival in Athene won. In het nummer is duidelijk zijn latere hit Jennifer Jennings te horen, daarmee zou hij een jaar later naar het Eurovisiesongfestival in Madrid gaan.

Delvaux’ grootste ontdekking is het vergeten pareltje Kinderen. “Zoals bij vele grote artiesten zijn de mooiste nummers van Louis Neefs vaak albumtracks of B-kantjes die nooit op single zijn verschenen”, vindt Delvaux. Dit nummer is daar een voorbeeld van. De mosterd werd gehaald bij het Australische producerduo Vanda & Young. Die laatste producete als broer van Angus Young ook enkele albums van AC/DC.