"Verhalen over kinderen die door dieren zijn opgevoed, hoor je niet meer"

7 oktober 2019
Jovanka Steele is zelf ooit vanuit een ruige jungle naar België verhuisd. De Amerikaanse comédienne woont nu al een tijdje in een klein West-Vlaams dorpje en tourt door Vlaanderen met haar Nederlandstalige show.

Toen ik een kind was, waren er veel verhalen over kinderen die letterlijk door wilde dieren werden opgevoed. Nu hoor je dat soort verhalen nooit meer. En ik weet niet of dat komt omdat de journalisten van tegenwoordig alleen met de grote verhalen bezig zijn of dat het iets te maken heeft met het feit dat wilde millennialdieren te lui zijn om mensenkinderen te adopteren?

Jaren geleden,leek het alsof er elke week een nieuw wild kind werd gevonden. De helft van de kinderen in mijn school werd door wilde dieren opgevoed. Je verwachte het toen, het was heel gewoon. Jungle Book was voor ons een documentaire over het dagelijks leven. Maar ik vroeg me altijd af hoe het écht met deze kinderen ging als ze lid werden van de menselijke beschaving. Andere kinderen zitten dan te praten over wat ze als kerstcadeau kregen: "ik heb een boek gekregen en zij heeft een pop gekregen... En wat heb jij gekregen, wolvenkind?". Dan moest het kind zeggen: "euh ja, ik kreeg een doos vol eikenbladeren met de geur van mijn wolvenroedel erop."

Jaja, ik begrijp goed hoe het voelt om anders te zijn. Ik woon nu in België, wat niet gemakkelijk is voor iemand die werd opgevoed door een roedel wilde Amerikanen. Dus ik begrijp deze wilde kinderen. Want ze moesten alles van nul af aan leren. De cultuur. Hoe zich te gedragen. De taal. Nederlands leren was moeilijk voor mij, maar hoe moeilijk moet dat voor een wolvenkind zijn?

De lerares zegt: "ik ga naar de winkel. Jij gaat naat de winkel. Wolvenkind? Hij...." - "Hij-hij gaat naar de W-W-WOO-WOO-WOOOOOOOOOOOO!"
Jaja. Nederlands leren kan soms moeilijk zijn!

Meer info over de comedyshow 'Prettig Gestoord' vind je op jovankasteele.be

Beluister het middagjournaal van Jovanka Steele:

Lees ook: