Verhalen over pummels, kauwgom, temperatuur en zeepaardjes

22 april 2019
Gabriel Jimenez
Podgrond is een programma over podcasts. En over podcasts uit de tijd toen de podcast nog moest worden uitgevonden. Radiodocumentaires heette dat toen. Prachtige verhalen vaak. Zo mooi dat ze een tweede leven verdienen. Als podcast.

Pieter Blomme, een van de oprichters van de succesvolle verhalenpodcast Relaas, tipt ons drie podcasts.

  • In Heavyweight gaat Jonathan Goldstein (ex-This American Life) met zijn vrienden op zoek naar manieren om een al lang knagend probleem of onrecht op te lossen. Hoe vraag je bij voorbeeld cd’s terugdie je twintig jaar geleden aan een vriend hebt uitgeleend?
  • The Moth is voor Blomme de inspiratiebron geweest voor Relaas. Het concept is eenvoudig: zoek iemand met een sterk verhaal, train hem/haar om het zo boeiend mogelijk te brengen, zet hem/haar voor een publiek en druk op rec.
  • In The Butterfly Effect gaat Jon Ronson achter de schermen van de pornoindustrie.

Audiomaakster Eva Moeraert was 17 toen haar ex-vriendje Björn zelfmoord pleegde. Meer dan twintig jaar later wil ze weten waarom. In haar zoektocht naar antwoorden leert ze zichzelf en haar vrienden van toen beter kennen.

In elke aflevering van Podgrond gaan we in ons archief op zoek naar podcasts uit de tijd dat er van podcast nog geen sprake was. Den Tunnèl is zo’n verhaal. Reporter Dierdre Timp sprokkelde in 2006 verhalen in de voetgangerstunnel onder de Schelde van Antwerpen naar Linkeroever. Verhalen over pummels, kauwgom, temperatuur en zeepaardjes. 

We kijken ook naar de toekomst van de podcast. Met welke audioverhalen houden studenten radio zich bezig? Naomi Steijger en Timo Tembuyser van de Toneelacademie Maastricht nemen ons mee naar een flatgebouw in Den Haag. Ze vragen de bewoners om een koor te vormen. Elke verdieping heeft zijn eigen toon. En zo maken ze een symfonie tegen de eenzaamheid