Verhalen van nonkel Toots

9 februari 2017
Toots Thielemans en familie
Véronique Heene-Thielemans mocht nonkel zeggen en peter of 'parrain' tegen Toots Thielemans. Haar 'parrain' speelde in de USA muziek met heel bekende vrienden: Quincy Jones, Tito Puente, Peggy Lee, ..

Toots Thielemans had zelf geen kinderen, maar de kinderen van zijn zuster Mariette waren voor hem natuurlijk zoals zijn eigen kinderen: onder hen Véronique Heene-Thielemans. Zij en haar broer en zus groeiden op in Brussel en af en toe kregen zij bezoek van nonkel Toots, de (suiker-)nonkel die naam maakte in de jazzmuziek in de USA. Zijn gitaar en zijn mondmuziekske, zijn mondharmonica kwamen af en toe ook voor in films (Midnight Cowboy, Salut l'artiste, The Getaway, Turks fruit..)

Vanaf de jaren 1970 en 1980 ging het in stijgende lijn wat die bekendheid betreft, maar ook daarvoor had het Brusselse ketje in New York al heel bekende vrienden en vriendinnen: zo staan Quincy Jones, Tito Puente en Peggy Lee mét telefoonnummer en/of adres in het agendaatje van nonkel Toots .. uit 1966. En bij zijn concerten van dat jaar (San Fransisco, Los Angeles, London, Stockholm) noteerde hij (al dan niet) in potlood: payed, betaald.

Beluister hieronder een fragment over de zakagenda van 1966.

Beluister het hele interview via http://radio1.be/touch-toots.

Nonkel Toots en Véronique
Agenda van Toots uit 1966