"Arco-oplossing heeft niets met begroting te maken"

17 oktober 2016
De CD&V heeft een oplossing voor Arco niet gekoppeld aan andere dossiers tijdens de voorbije moeilijke begrotingsonderhandelingen, zoals her en der wordt gesuggereerd. Dat stelt Servais Verherstraeten. "De bepaling rond Arco was reeds in het regeerakkoord opgenomen", verduidelijkt de CD&V-Kamerfractieleider. Hij noemt de compensatie van 40 procent voor de Arco-coöperanten "billijk".
Tijdens zijn beleidsverklaring in de Kamer kondigde premier Charles Michel (MR) gisteren aan dat er volgend jaar een oplossing komt voor de Arco-coöperanten, een belangrijk dossier voor de CD&V is dat. In verschillende hoeken klinkt de suggestie dat de Vlaamse christendemocraten een regeling voor Arco als onderhandelingsmiddel zouden hebben gebruikt, en in die zin een uitstel van een meerwaardeheffing zouden hebben aanvaard.

"Dat zou heel cynisch zijn en heel dom", zegt Kristof Calvo van oppositiepartij Groen in "De Ochtend". "Het resultaat vandaag is geen meerwaardebelasting, maar ook nog geen oplossing voor Arco. Voor ons zijn het twee belangrijke dossiers die allebei een oplossing verdienen en niet het slachtoffer mogen worden van een ordinaire politieke koehandel."

Maar dat er een koppeling zou zijn gemaakt door CD&V is "helemaal niet waar", stelt Verherstraeten in "De ochtend". "Collega Calvo weet perfect dat deze bepaling reeds in het regeerakkoord was opgenomen. Het heeft helemaal niets met de begroting te maken. Het heeft alles te maken met de nakende vereffening van de coöperatieve vennootschap."

 

"40 procent is billijk"

Over het bedrag dat zou worden terugbetaald - ongeveer veertig procent van het opgebouwde kapitaal - is Verherstraeten duidelijk. "Dat is het midden tussen een volledige vergoeding wat we voor de spaarcenten hebben gedaan, en anderzijds private aandeelhouders van de private NV die niets hebben. Dat is een billijk akkoord."

Wie het bedrag uiteindelijk zal ophoesten, is nog geen uitgemaakte zaak. De belastingbetaler of Beweging.net (het vroegere ACW)? "We moeten het resultaat van de vereffening afwachten en in functie daarvan kan er evenwichtig verdeeld worden tussen de belanghebbende partijen", aldus nog Kamerfractieleider Verherstraeten (CD&V).