Verhofstadt: "2017 wordt het jaar van de reactie tegen de populisten!"

2 maart 2017
Gisteren stelde Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn witboek voor, met daarin vijf verschillende scenario's voor de Europa. Guy Verhofstadt kiest resoluut voor opties vier en vijf: "Een efficiënter Europa."

Junkers witboek

Scenario's vier en vijf uit het witboek van Juncker zijn respectievelijk 'Minder doen, maar wel efficiënter' en 'Veel meer samen doen'. Guy Verhofstadt ziet enkel heil in die twee scenario's: 

"Op sommige vlakken hebben we meer Europa nodig, op sommige vlakken minder. Zo hebben we één regeling nodig voor de digitale markt, één Europese kust- en grenswacht, ... Maar we hebben ook nood aan een kleinere commissie en minder bureaucratie."

Wat met de toekomst? 

Erg veel reden voor euforie rond Europa is er niet, zo lijkt het. Want met nakende verkiezingen en de opkomst van Euro-kritische politici in Frankrijk, Nederland en Duitsland zou de wereld er wel eens heel anders kunnen uitzien binnenkort. 

Verhofstadt: "Ik blijf een optimist. Misschien zou 2017 wel eens het jaar kunnen worden van de omslag naar Europa. In Frankrijk komt nu bijvoorbeeld Macron op, de meest pro-Europese Fransman ooit. In Duitsland zie je Martin Schulz, de ex-voorzitter van het Europees parlement."

Verder komen ook in Spanje en Polen pro-Europese bewegingen op.