Verhofstadt trekt zich terug als kandidaat-voorzitter Europees Parlement

17 januari 2017
Guy Verhofstadt trekt zich terug als kandidaat-voorzitter van het Europees Parlement. Dat heeft VRT Nieuws vernomen. Er is een akkoord met de EVP-fractie om zich achter de kandidatuur van de christendemocraat Antonio Tajani te scharen.

De liberale ALDE-fractie heeft een akkoord met de christendemocratische fractie om zich achter de kandidatuur van de Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani te scharen. In ruil krijgen de liberalen een extra vicevoorzitter en de leiding over een onderzoekscommissie.

"Wij willen samenwerken om tot resultaten te komen voor de Europese burgers en de Europese stabiliteit te garanderen", zegt EVP-fractieleider Manfred Weber. "We nodigen alle pro-Europese krachten uit om zich hierbij aan te sluiten."
"Dit is een eerste belangrijke stap in de constructie van een pro-Europese coalitie die onze unie moet hervormen en versterken", zegt Verhofstzadt zelf. "Dat is absoluut nodig. Met Trump en Poetin en andere grote uitdagingen is het erg belangrijk dat we samenwerken om onze Unie te hervormen."
Guy Verhofstadt is momenteel fractieleider van de liberale ALDE-fractie. Hij werd sowieso beschouwd als outsider voor de opvolging van de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz als parlementsvoorzitter. Ook de korte vrijage van ALDE met de Eurokritische Vijfsterrenbeweging van de Italiaan Beppe Grillo zal zijn kansen allicht niet positief hebben beïnvloed.