"Verhofstadt zal de Britten geen cadeaus geven"

8 september 2016
Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europarlement, onderhandelt sinds vandaag mee over de Brexit. Lode Roels vroeg aan Professor politicologie Hendrik Vos wat dat betekent voor de onderhandelingen.

Hard spelen

Is Verhofstadt de juiste man op de juiste plaats? Volgens Professor Hendrik Vos zal hij het alleszins hard spelen:

"Verhofstadt gaat onderhandelen in naam van het Europees Parlement. In dat parlement is er al vaak gezegd dat het nu gaat om de lidstaten die overblijven en dat er geen cadeaus gegeven zullen worden aan de Britten."

Er zullen geen cadeaus gegeven worden

Naar de inschatting van Verhofstadt heeft Groot-Brittanië een weinig slimme keuze gemaakt, maar nu is het wel aan de EU om verder te gaan.

Een zware taak

Het zullen alvast geen makkelijke onderhandelingen worden. En dat is eigenlijk logisch, want de 'Brexiteers' hadden totaal geen plan toen ze de beslissing namen.

"Het zal moeilijk worden, want sinds 1973, toen de Britten lid werden van de EU, is er een vervlechting ontstaan tussen Europa en Groot-Brittanië."

Een vervlechting tussen EU en Groot-Brittanië

"Die knoop moet natuurlijk 'ontklonterd' worden"

Op de strepen staan

Het parlement zal ook op zijn strepen staan. Volgens Professor Vos zal hij nooit aanvaarden dat de Britten alle voordelen behouden zonder dat ze met regels en afspraken rekening moeten houden. 

Of hij wel compromissen kan sluiten?

"We kennen hem als een heel uitgesproken EU-politicus. Maar hij heeft in het verleden bewezen, ook als premier van België, dat hij wel in staat is tot het sluiten van een compromis. Ook achter de schermen van de EU doet hij dat vaak. Hij is er zo in geslaagd om de liberalen boven hun gewichtsklasse te laten spelen.

 

Hendrik Vos