"Verhoging van de griffierechten is onaanvaardbaar"

13 maart 2015
Test-Aankoop maakt zich zorgen over een wetsontwerp om de griffierechten te verhogen. "De rechtstoegang wordt moeilijker gemaakt en groepsvorderingen in de kiem gesmoord", zegt de consumentenorganisatie.

De griffierechten, dat is het 'entreegeld' om gebruik te mogen maken van justitie, zegt Els Bruggeman van Test-Aankoop.

Wat is precies het probleem:

In huurzaken heeft de wetgever geopteerd voor een verzoekschriftprocedure. Op die manier wordt de duurdere tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder vermeden. Laat ons het geval nemen van een koppel dat samen eigenaar is van een woning en geconfronteerd wordt met een huurder die nog € 2.600 achterstallige huurgelden moet betalen.

Vandaag betaalt dit koppel € 40 om een procedure op te starten. Als het ontwerp van de regering wordt goedgekeurd, zal dit rolrecht € 160 bedragen, of vier keer zoveel. Wanneer het koppel door een erfenis medeëigenaar is van de woning samen met enkele broers en zussen, wordt dit nog duurder (€ 80 per peroon).

Stel dat er zich 1.000 gedupeerden verenigd hebben en een collectieve vordering instellen, dan zal er voortaan minstens € 100.000 rolrecht moeten worden betaald (in plaats van € 100 vandaag). Wanneer ze in beroep gaan komt daar nog eens € 210.000 bovenop, bij cassatie kost hen dat nog eens € 370.000…

Justitiewatcher Jan Nolf reageert.

Radio 1 Select